Een Turnhoutenaar die een handeltje in lachgas had opgezet, riskeert twee jaar cel voor een diefstal met geweld. © Shutterstock

Verdachte van ripdeal riskeert twee jaar cel: “Leverancier lachgas geslagen en bedreigd”

Turnhout -

Een leverancier van tien kilo lachgas werd vorig jaar in Turnhout het slachtoffer van een gewelddadige ripdeal. Hij kreeg enkele rake klappen, werd met een mes bedreigd en zijn auto raakte zwaar beschadigd. S.B. (20) uit Turnhout hangt voor deze feiten twee jaar cel boven het hoofd, maar hij ontkent dat hij ter plaatse was.

Bart Van den Langenbergh

Een koerier van een Antwerpse winkel die op 1 april 2021 in Turnhout na een online bestelling tien kilo lachgas wilde afleveren, werd op zijn bestemming plots aangevallen door een vijftal jongeren. “Ze weigerden om te betalen voor de bestelling. Ze gingen rond hem staan en deelden enkele rake klappen uit. Een van hen toonde ook een mes”, vertelde openbare aanklager Claire Cuypers tijdens de zitting in de correctionele rechtbank van Turnhout. “De daders beschadigden nadien ook de auto van het slachtoffer. Enkele ruiten zijn daarbij gesneuveld.”

De belaagde man kon nog wegvluchten. Vervolgens werd de politie erbij gehaald. Volgens de bestuurder beschadigden de verdachten zijn auto en stalen ze behalve het lachgas ook een zonnebril en een hoofdtelefoon. Door de ernst van de agressie was de bestuurder enkele dagen arbeidsongeschikt.

De speurders kwamen via een Snapchataccount, waarmee de bestelling van het lachgas werd geplaatst, terecht bij beklaagde S.B. uit Turnhout. Het account met de benaming Lachgas Kempen was gekoppeld aan zijn e-mailadres.

Handeltje in lachgas

De jongeman verscheen vrijdag voor de rechtbank. Hij riskeert twee jaar cel voor diefstal met geweld en het vernielen van een auto. “S.B. had een handeltje in lachgas opgezet. Tijdens een huiszoeking bleek dat hij de inhoud van zijn gsm volledig had gewist”, zei de procureur. “De beklaagde was nog maar 18 jaar toen hij die zware feiten pleegde.

Hij is al twee keer veroordeeld tot een werkstraf. De jongeman kreeg vorig jaar nog een enkelband, maar hij hield zich niet aan de voorwaarden van het elektronisch toezicht.” De Turnhoutenaar ontkende op de rechtbank dat hij aanwezig was bij de uit hand gelopen levering.

Vrijspraak gevraagd

Zijn advocaat vroeg om de jongeman daarom vrij te spreken. “Er zijn op de auto allerlei onderzoeken gebeurd, maar er zijn geen sporen van mijn cliënt teruggevonden”, pleitte de raadsman van B. “Het staat alleen vast dat via zijn Snapchataccount de bestelling van het lachgas is gebeurd. Maar er waren ook andere personen bezig met dat account. Er is ook geen enkel bericht dat erop wijst dat de man een opdracht voor de ripdeal heeft gegeven.”

Uitspraak op 21 oktober. (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio