De boommarter. © PortemanKijkers Fotografie

Natuurpunt wil boommarter in de regio in kaart brengen

Brasschaat -

In Brasschaat, Kapellen, Kalmthout en rond de Antitankgracht in Schilde en Ranst leven boommarters. Maar omdat er over deze dieren betrekkelijk weinig is geweten, start Natuurpunt nu een onderzoek naar deze populatie. De provincie Antwerpen ondersteunt deze studie met 20.000 euro.

De boommarter heeft een verborgen leefwijze. Daardoor zijn er nog steeds geen verblijfplaatsen gekend. Natuurpunt wil nu een gedetailleerd beeld krijgen van de rustplaatsen en oversteekplaatsen van de boommarter. In samenwerking met een technische school, natuurbeheerder en de gemeente Kalmthout worden meerdere nestkasten, uitgerust met camera’s voor boommarters opgehangen.

In diezelfde gebieden zijn ook al sporen gevonden van otters. Dat was in 2018, voetafdrukken en uitwerpselen maakten toen duidelijk dat er een exemplaar aanwezig was. Eerder waren er al twee verkeersslachtoffers.

“Voor deze dieren is het van groot belang dat de Antitankgracht een aaneengesloten gebied wordt. Door de opkuis van de Antitankgracht verbeterden de leefomstandigheden van deze diertjes zeker”, zegt Johan Neegers van Natuurpunt. (jbr)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio