Hubert Van Dalen, Gert Broothaerts en Geert Nuyts van Fiesta Mundial. © Tommy Maes

25ste editie Fiesta Mundial keert terug naar de roots

Balen -

Onder het motto Back to the Roots keert Fiesta Mundial voor de 25ste editie dit weekend terug naar de GO!-campus in Balen. Op die locatie ging het festival indertijd van start. Het gaat om een eenmalige verhuizing, want volgend jaar vindt Fiesta Mundial opnieuw plaats op het crossterrein van de Keiheuvel.

Veel festivals kiezen voor een speciale verjaardagseditie voor extra toeters en bellen, maar Fiesta Mundial pakt het dit weekend net kleinschaliger en gezelliger aan. Zo vindt het festival dit weekend niet plaats op het crossterrein van de Keiheuvel zoals vorig jaar, maar keert het evenement eenmalig terug naar de GO!-campus van basisscholen Curieuzeneuzen en de Klimboom in Balen.

“Fiesta Mundial vond de eerste jaren plaats op deze locatie en daarom keren we voor deze verjaardagseditie voor een keer terug naar onze roots”, vertelt Gert Broothaerts van Fiesta Mundial. “Maar de belangrijkste reden van deze tijdelijke verhuis is eigenlijk corona.”

Vorig jaar vond Fiesta Mundial plaats op het crossterrein tegenover recreatiedomein Keiheuvel en volgend jaar keert het festival terug naar die locatie. © Tommy Maes

Normaal gezien zou Fiesta Mundial dit jaar in mei plaatsvinden en net als de editie van 2021 op het crossterrein tegenover recreatiedomein Keiheuvel. “De editie van vorig jaar was een succes en ook op de verhuizing naar de nieuwe locatie hebben we veel positieve reacties gekregen”, zegt Broothaerts.

Verzekering 

“Daarom wilden we ons plan verderzetten om vanaf 2022 naar het voorjaar te verhuizen omdat we dan meer kans hebben op mooi weer en gemakkelijker grotere artiesten kunnen aantrekken. Maar toen we februari de knoop definitief moesten doorknippen, waren de coronacijfers nog enorm hoog. We wilden niet riskeren om in mei het festival op te bouwen om dan misschien nog op het laatste moment te moeten annuleren. Vorig jaar hadden we ook een soort verzekering kunnen afsluiten waarbij onze vaste kosten gedekt waren in het geval van annulatie als gevolg van een overheidsbeslissing. Maar dit jaar bestond die verzekering niet meer. Daarom stellen we de verhuis naar mei een jaar uit. Volgend jaar vindt Fiesta Mundial dus wel plaats in mei en op het crossterrein van de Keiheuvel.”

Vrijdag wordt het festivalterrein op de GO!-campus klaargemaakt voor dit weekend. “We behouden onze vertrouwde formule van muziek, workshops, animatie en lekker eten”, vertelt Broothaerts. “Zo vinden er live-optredens plaats in de grote feestzaal van de schoolcampus. Op het grote grasveld komen onder meer de drank- en eetstandjes, een zuiderse markt, een shelter voor optredens en een grote tent. Verderop maken we een terrein voor de workshops en animatie. Verder plaatsen we extra fietsenstallingen, zodat iedereen zo veel mogelijk met de fiets kan komen.”

Programma

Fiesta Mundial 2022 vindt plaats op zaterdag 24 september vanaf 17u en zondag 25 september vanaf 13u op GO!-campus, Boudewijnlaan 15, Balen. Op het programma staan onder meer optredens van De Mongolen, Kologne & The Beljam Rockers en Kafska op zaterdag en van Synny After Moon, Veston, Roni&Dennis en andere artiesten op zondag.

Zondag is er nog muziektheater door Kundabuffi en Theateract Charel & Co. Tickets kosten 10 euro voor zaterdag, 7 euro voor zondag en 15 euro voor de twee dagen. Op zondag is er gratis toegang voor personen met een beperking plus één begeleider, voor leden en leiding jeugdbeweging en kinderen tot en met 13 jaar.

  Tommy Maes

www.fiestamundial.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio