ANTWERPEN LIVE. Personeel over sluiting Doel 3: “Een heel speciale dag, we geven eigenlijk een kindje af”

Kernreactor Doel 3 gaat vanavond om 21 uur dicht. Het is de eerste Belgische reactor die met pensioen gaat, maar voor het personeel is er nog bijna twintig jaar werk. “De sfeer onder het personeel is dubbel, het is een heel speciale dag”, zegt ACV-afgevaardigde Etienne Schelstraete.

Vanavond rond 21u gaat de stekker eruit bij Doel 3. Bij het stilleggen van een kernreactor komt heel wat kijken. “Na vanavond start de DSZ-fase (Definitieve Stopzetting). Die fase zal ongeveer vijf jaar lopen”, vertelt Etienne Schelstraete. De 60-jarige ACV-afgevaardigde werkt al negentien jaar voor Engie in Doel. “In die vijf jaren zal al het splijtstof dat nu nog in onze reactor zit, verplaatst worden naar ons dok, waar dat nog een aantal jaren zal gestockeerd zitten om verder af te koelen. Daarna start ook de afbraak, wat ook nog zo’n twintig jaar in beslag zal nemen.”

Het blijft wel een sluiting, dus de sfeer op de vloer is dubbel. “Het is een heel speciale dag, we geven eigenlijk een kindje af”, zegt Schelstraete. “Doel en ons personeel is een heel hechte gemeenschap. Het is voor iedereen wel een beetje pijnlijk dat we een reactor die eigenlijk een heel performante machine was de afgelopen jaren, nu moeten gaan afbreken. Voor ons is dat een raar gegeven.”

LEES OOK:

• Kernreactor Doel 3 gaat vandaag dicht, maar einde nog niet in zicht: “Zolang er splijtstof aanwezig is, is er werk”

• Kernreactor Doel 3 gaat vandaag dicht: hoe ziet het nucleaire landschap in België er nu uit?

 

Vastgoed

Jobs in de regio