© Nattida-Jayne Kanyachalao

Derde wijklabo in Borgerhout van start: ‘drei pleintjes’ en woontorens over Ring beslissen over 100.000 euro

Borgerhout -

Na de Moorkenswijk en vervolgens de ‘Tuinwijk tot en met de Schans’, is het nu de beurt aan de inwoners van de ‘drei pleintjes en de woontorens over de Ring’ om via het derde wijklabo 100.000 euro te besteden aan het verbeteren van hun buurt. “We hopen in de zomer van 2023 te landen”, zegt districtsschepen van Wijkoverleg Mariam El Osri (Groen).

Elien Van Wynsberghe

Het Wijklabo is het burgerparticipatieproject van Borgerhout. Tijdens deze legislatuur krijgen de zes wijken van het district elk 100.000 euro ter beschikking. Zo wil het district buurten en buren met elkaar verbinden en zoveel mogelijk bewoners betrekken bij de besluitvorming over projecten en ingrepen in hun leefomgeving.

Elk labo wordt aangestuurd door een regiegroep van vrijwillige buurtbewoners. Zij leggen contacten in de buurt, benoemen uitdagingen en gaan op zoek naar interessante voorstellen. Ze worden hierbij ondersteund door medewerkers van het district.

Het eerste wijklabo ging door in de Moorkenswijk. Deze wijk koos voor de realisatie van vijf ‘parklets’: vijf mobiele constructies die in een straat ontmoeting, groen en speelruimte moeten creëren.

Het tweede wijklabo loopt nog en gaat door in de wijk die zich uitstrekt van de Tuinwijk tot en met de Schans. Na een intensief participatietraject zitten de bewoners daar in de beslissende fase. De werkgroepen van de wijk werken op dit ogenblik verschillende initiatieven verder uit. Zo gaan ze voor meer vergroening in de wijk en kiezen ze voor een buurtbox die alle bewoners kunnen reserveren om eigen buurtactiviteiten te organiseren met feest- en spelmateriaal. Daarnaast willen ze buurtverhalen laten voortleven, feesten in de wijk stimuleren en organiseren en gaan ze op zoek naar mobiliteitsverbeteringen die de leefbaarheid vergroten.

De wijk waar het derde labo van start is gegaan. © rr

En intussen is nu ook het derde wijklabo in gang getrapt. “Dat wijklabo is vorige week opgestart in de buurt ‘de drei pleintjes’ tot en met de woontorens over de Ring”, zegt districtsschepen Mariam El Osri. “Het is een heel interessante wijk waar onder meer het Krugerplein en het Terloplein deel van uitmaken. Een actieve wijk met cultuurhuizen zoals Rataplan en Trix, met tal van middenveldorganisaties, met buurthuis Zermatt. Bovendien wonen hier heel veel jonge mensen. Ik ben benieuwd wat er uit dit wijklabo zal komen. Het traject is net begonnen. We hopen rond juni 2023 te landen.”

In de loop van volgend jaar wordt ook beslist welke de vierde buurt is die deelneemt aan het wijklabo.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio