De slimme val werd afgelopen zomer uitvoerig uitgetest in Balen. © rr

Gemeente Balen bestrijdt ratten met slimme vallen zonder gif of klemmen

Balen -

De gemeente Balen zet sinds deze zomer slimme rattenvallen om ratten op het openbaar domein te bestrijden. De vallen zijn een ecologisch en efficiënter alternatief voor gif en klemmen. En het systeem kan op een afstand worden bestuurd en opgevolgd.

Vroeger werden vooral gif en klemmen gebruikt om ratten te bestrijden, maar beiden zijn ook gevaarlijk voor mensen en andere dieren. Daarnaast heeft vergif nog een nadeel dat ratten soms een dagenlange doodstrijd voeren en er steeds meer immuun tegen worden.

Sinds het begin van de zomer zet de gemeente ook slimme rattenvallen in. De val lokt de dieren met voedsel, maar gaat niet meteen dicht zodra een rat binnenkomt. Pas wanneer ze een veilig gevoel hebben gekregen, komen ze steeds vaker en in grotere getallen terug om van het voedsel te eten. De dieren laten namelijk een biologisch spoor af om elkaar te laten weten welke plekken veilig zijn. Slimme sensoren volgen dit op en laten de valklep op het juiste moment dichtgaan, zodat er meerdere ratten tegelijk worden gevangen.

De nieuwe vallen maken geen gebruik van gif, maar de ratten komen terecht in een mengeling van water, olie en alcohol waar ze heel snel verdrinken en een zachte dood sterven. Ook is de slimme rattenval veilig voor andere dieren. Een steile trap voorkomt dat er egels in komen, er is een extra beveiliging voor vogels en ook eekhoorns worden herkend door de software.

Een eerste testbeurt met drie vallen in onder meer de omgeving van de begraafplaats in Olmen leverde begin deze zomer in een maand tijd al een vangst van zeventien ratten op. Sinds deze maand beschikt de gemeente Balen over tien vallen en dat aantal wordt volgend jaar nog verdubbeld.

Wie een plaats heeft opgemerkt op openbaar domein waar er ratten zijn kan dat melden bij de milieudienst of via het e-loket op www.balen.be/ratten. Op diezelfde pagina vind je tips om zelf ratten op je privédomein te voorkomen of bestrijden. (mto )

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio