Oekraïne: “Veel vrijgelaten krijgsgevangen zijn gemarteld”

Veel Oekraïners die door Rusland werden vrijgelaten in een grote ruil van krijgsgevangenen zijn gemarteld. Dat zegt het hoofd van de militaire inlichtingendienst in Kiev. Enkele van de vrijgelaten Oekraïense krijgsgevangenen zijn volgens het minister van Binnenlandse Zaken opgenomen in ziekenhuizen. De krijgsgevangenen kwamen vrij doordat de strijdende landen na bemiddeling door Turkije en Saoedi-Arabië een deal sloten. In totaal kwamen zo’n driehonderd mensen vrij.

wver

Eerder op de dag raakte al bekend dat Kiev een recordaantal van 215 militairen, onder wie vijf leiders van de verdediging van de Azovstal-fabriek in Marioepol, met Moskou heeft geruild. Volgens Andri Jermak, het hoofd van de presidentiële staf, bevonden zich ook zwangere soldaten onder de geruilde krijgsgevangenen.

In ruil werden 55 Russische gevangenen vrijgelaten door Kiev, onder hen ook de pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek. Medvedtsjoek geldt als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, de president is peter van een van Medvedtsjoeks dochters en wordt in Oekraïne beschuldigd van hoogverraad.

Onder de geruilde gevangenen zijn ook tien buitenlanders die voor Kiev de wapens hadden opgenomen. Die tien, vijf Britten, twee Amerikanen, een Zweed, een Kroaat en een Marokkaan, werden overgebracht naar de Saoedische hoofdstad Riyad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Oekraïense openbare zender Suspilne meldt dat de gevangenenruil plaatsvond in Tsjernihiv, een stad in het Noorden van Oekraïne. De ruil kwam er naar verluidt na bemiddeling door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Vastgoed

Jobs in de regio