© BELGA

Start van preventieve vaccinatie tegen apenpokken draait uit op sisser, Crevits grijpt in: “Geen verwijsbrief meer nodig”

Antwerpen -

Het proefproject in Antwerpen waarbij mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus is bijzonder traag op gang gekomen. Er werd gemikt op 1.120 personen, maar slechts zestig mensen schreven zich effectief in voor de prik in het vaccinatiecentrum. Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) twijfelde niet en greep meteen in. Ze verlaagde de drempel door af te zien van de verwijsbrief.

LEES OOK. Chinese viroloog waarschuwt voor apenpokken: “Raak geen buitenlanders aan”

Het was opvallend rustig in en rond het vaccinatiecentrum op de Jan Van Rijswijcklaan donderdagnamiddag. Hoewel het proefproject om mensen preventief te vaccineren tegen het apenpokkenvirus op 1.120 prikjes mikte, daagden er maar weinig kandidaten op. Een vijftal mensen arriveerden goed op tijd, maar wie een stormloop verwachtte, kwam bedrogen uit. Gaandeweg passeerde een enkeling, maar een grote toestroom werd het allerminst.

“Er zijn donderdag een 130-tal mensen geregistreerd en zestig mensen effectief ingeschreven om hun vaccin te komen halen in Antwerp Expo”, klonk het bij het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).

Wie een vaccin wilde, moest behoren tot een vooraf afgebakende doelgroep: mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens één soa hebben gehad. Zij moesten bovendien een verplichte verwijsbrief via de (huis)arts kunnen voorleggen. Volgens het kabinet maakte dat de drempel wellicht te groot.

Verwijsbrief niet meer nodig

Later op de avond sijpelde dan ook het nieuws binnen dat er wordt afgezien van de verwijsbrief. “Dit is een goede zaak om de vaccinatie veel laagdrempeliger te organiseren. De komende dagen wordt de strategie en organisatie voor Vlaanderen aangepast”, bevestigt Crevits.

Hoewel het aantal besmettingen met apenpokken de voorbije weken lijkt te stagneren, komen er wekelijks nieuwe besmettingen bij. In Vlaanderen zijn er sinds de start van de uitbraak 394 mensen besmet met het virus, voornamelijk mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 59 jaar die seks hebben met mannen. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners