©  shutterstock

Onze bespaartip: met cruisecontrol naar 282 euro per jaar

Van torenhoge energieprijzen tot historische inflatie: het leven wordt in sneltempo duurder. Het goede nieuws is dat we met kleine ingrepen steeds meer impact kunnen hebben op onze portemonnee. Daarom geeft Gazet van Antwerpen elke dag een handige bespaartip. Doe er je voordeel mee!

Rij minder snel op de snelweg en je bespaart brandstof: het was in april een van de tips van de federale overheid om de energiecrisis het hoofd te bieden. Dat klopt, maar transportexpert Wim Verhoeve van Emisia nuanceert. “Als je 110 of 120 kilometer per uur rijdt met een constante snelheid op cruisecontrol, verbruik je minder dan wanneer je 100 per uur rijdt en je continu moet afremmen en weer optrekken”, vertelt hij.

Maarten Matienko van VAB stelt dat je met cruisecontrol op de snelweg 10 tot 15% brandstof kan besparen. We rekenen het even uit: als je wagen met 120 kilometer per uur 9 liter benzine per 100 kilometer verbruikt zonder cruisecontrol, kan dat met een druk op de knop zakken naar 7,65 liter. Tegen de huidige maximumprijs van 1,744 euro per liter bespaar je elke 100 kilometer 2,35 euro. Gesteld dat je maandelijks 1.000 kilometer op de snelweg rijdt, loopt dat in een jaar op tot 282 euro. Nog een tip: rij zo veel mogelijk achter een vrachtwagen. Ze nemen luchtweerstand weg en rijden meestal met een constante snelheid. (jvbo)

Vastgoed

Jobs in de regio