Drie bekende fietsspecialisten gaan nauw samenwerken: Andy Leten en de broers Kevin en Michael Van Staeyen. © JAA

Schotense fietsspecialisten Leten en Van Staeyen kondigen samenwerking aan: “Goede positie cruciaal en voor iedereen anders”

Schoten -

Andy Leten, van de gelijknamige fietsspeciaalzaak in de Villerslei en Bikefit Van Staeyen bundelen de krachten. Wie een nieuwe racefiets koopt bij Leten, ziet zich voortaan verzekerd van de ideale positie op die snelle tweewieler dankzij de expertise en apparatuur van de broers Kevin en Michael Van Staeyen in hun Bikefit-lab.

Jan Auman

Begin april reed Michael Van Staeyen in eigen dorp zijn allerlaatste profwedstrijd. Afstappen in de Scheldeprijs betekende meteen het startschot voor een nieuwe carrière, samen met zijn al even fietsgekke jongere broer Kevin. In de overname van de familiale fietsenwinkel in de Rodeborgstraat hadden ze niet veel zin. De twee leggen zich toe op een vrij nieuwe wetenschap waar steeds meer wielrenners en wielertoeristen gebruik van maken: bikefitting.

Dat is de vrij nieuwe discipline om mannen en vrouwen op de meest ideale manier te positioneren op hun racefiets. Michael (34) en zijn broer Kevin (29) maken daarbij gebruik van de meest geavanceerde technologie uit Italië en Zweden. Uiteraard betekent hun eigen rijke ervaring als renner een extra troef. Kevin, niet alleen gezegend met goede benen maar ook met stel goedwerkende hersens, verdiept zich in fietsbiomechanica en verrijkt zijn kennis momenteel met toegepaste bewegingsneurologie. De twee broers kunnen ook rekenen op Alexia Maldague, vriendin van Kevin en huisarts die zich specialiseert in sportgeneeskunde.

Historische foto: Michael Van Staeyn omringd door familie en supporters na zijn allerlaatste koers: de Scheldeprijs op 6 april 2022. © JAA

“Je hoeft echt geen prof te zijn om hier je voordeel uit te halen”, toont Michael het hoogtechnologische bikelab naast de familiale fietsenwinkel. “Hier lichten we de sportieve fietsers helemaal door om vervolgens zijn of haar tweewieler tot in de perfectie te finetunen. Het volledige pakket kost 279 euro, maar je kan ook langskomen om alleen je voetplaatjes lasernauwkeurig te laten afstellen. Dat kost bijvoorbeeld maar 55 euro. Waarom? Een juiste houding op de fiets voorkomt blessures en haalt meer kracht uit je benen.”

Zadelklachten

Bikefit Van Staeyen heeft een vliegende start genomen. “We staan er zelf van te kijken, maar zien tot zeventig mensen per maand”, vertelt Kevin. “Onlangs was Cofidis-profrenner Kenneth Vanbilsen hier nog om zijn fiets te laten afstellen, maar ook wie voor zijn plezier rijdt, heeft veel baat bij onze service”, verzekert Michael.

“Bij mannen vormen een pijnlijke rug, zere knieën, geblokkeerd bekken, stijve nek en slapende handen vaak voorkomende vervelende bijverschijnselen bij wie niet helemaal ‘lekker’ op z’n fiets zit. Bij vrouwen, die steeds vaker met de racefiets op pad zijn, komen zadelklachten vaak voor, vooral bij zij die al kinderen hebben gebaard. Maar voor alle problemen en ‘gevallen’ hebben we een oplossing net door die heel persoonlijke aanpak”, zegt Kevin.

Kevin Van Staeyen meet op de speciale bikefitting-machine de positie van de rug bij ‘collega’ Andy Leten. Michael Van Staeyen analyseert zijn houding. Twee bekende Schotense wielerfamilies bundelen de krachten. © JAA

Ridley en Giant

Intussen heeft ook Andy Leten (38), zaakvoerder van de populaire fietsenzaak op de Villerslei, het nut ingezien van bikefitting. Hij kondigt een exclusieve samenwerking aan met de specialisten van enkele straten verder. “Wie bij ons voortaan een nieuwe racefiets koopt van de huismerken Ridley of Giant, een gravelbike of mountainbike, krijgt er voortaan een heel precieze afstelling door de collega’s Michael en Kevin Van Stayen gratis bij. We hebben een gezamenlijke missie: alle Schotenaren perfect op de fiets krijgen. We delen een passie voor de fiets en daar kan iedereen zijn voordeel mee doen.”

Het is opmerkelijk dat de fietsenzaak van Patrick Van Staeyen, vader van Michael en Kevin niet bij de samenwerking betrokken is. “We komen best goed overeen, maar vader verkoopt vooral gewone en elektrische fietsen. Wij gaan de fietsenwinkel hier trouwens niet verderzetten als pa er ooit mee ophoudt. Daarvoor hebben we te veel werk met onze bikefitting”, aldus de broers.

Website Bikefit Van Staeyen

Een foto van de broers Kevin en Michael van Stayen uit 2014, toen ze samen deelnamen aan het na-Tour-criterium achter derny’s in Antwerpen. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio