Kunstenaars Stephanie Gillis en Petra Van der Heijden gaven workshops om mensen met geheugenproblemen kunst te laten maken. © ram

Kunstwerken van mensen met geheugenproblemen worden tentoongesteld

Baarle, Turnhout -

In het cultuurcentrum van Baarle loopt tot 30 september een bijzondere tentoonstelling. Ze bestaat uit kunstwerken die gemaakt zijn door mensen met een vorm van dementie.

De tentoonstelling maakt deel uit van De Week van Dementie. Elk jaar organiseren vrijwilligers van de werkgroep Dementievriendelijke Gemeenschap Baarle activiteiten om de bewustwording rond de ziekte dementie te verhogen. Kunstenaars Stephanie Gillis uit Turnhout en Petra Van der Heijden uit Baarle gaven workshops om mensen met geheugenproblemen kunst te laten maken.

“De warmte van het project overtuigde me om mee te werken”, zegt Stephanie. “Ik liet de deelnemers tovertekeningen maken met kaarsvet, kroonkurkschilderijen en dotpainting op houtschijven. Elk werk is echt een kunstwerk. Petra en ik waren allebei verrast door de interactie.”

“We kennen allemaal wel iemand met dementie”, vertelt Petra. “Voor mij was het een ervaring om met een groep te werken. Ik had al workshops gegeven, maar nog niet voor deze mensen. Het mooiste vond ik dat twee mannen met klei hebben gewerkt, want dat hadden ze nog nooit gedaan.”

De Baarlese Week van Dementie kreeg projectsteun van De Warmste Week en van Tafelronde 195 Taxandria. Op zaterdag 24 september vindt om 20u in het cultuurcentrum de gratis theatervoorstelling De klosdochter plaats. Theatergroep Ervarea neemt de bezoekers via herkenbare situaties mee in het mantelzorgproces. (ram)

www.cultuurcentrumbaarle.eu

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio