Frank Raes wordt analist en interviewer voor Gazet van Antwerpen: “Helemaal niets doen, dat kan ik niet”

Antwerpen -

Frank Raes (68) is officieel al even met pensioen, maar hij kan de sportwereld toch niet loslaten. Als fiere Antwerpenaar zal hij vanaf dit weekend maandelijks een bekend sportfiguur interviewen voor Gazet van Antwerpen. Daarnaast wordt hij ook een van de sportanalisten van uw krant.

Koen Frans

Beluister hier de eerste aflevering van Radio Raes - Frank Raes interviewt Roger De Vlaeminck: “Van Aert is heel goed, maar we mogen ook niet overdrijven”

Op 31 december 2021 zat de professionele carrière van Frank Raes bij de VRT er onherroepelijk op. Net als Michel Wuyts en Martine Tanghe moest hij na een lange staat van dienst verplicht met pensioen. Maar de 68-jarige Raes heeft het voorbije jaar niet stilgezeten. Hij geeft nog wekelijks live commentaar bij een Belgische competitiewedstrijd op betaalzender Eleven Sports, hij schuift tweewekelijks aan bij de podcast Sjotcast van onze zusterkrant Het Nieuwsblad en selecteert elke week een foto voor ons weekendmagazine Citta. En vanaf morgen komt daar een groot maandelijks interview voor de sportkrant bij. Daarnaast wordt hij samen met Patrick Goots ook een van de sportanalisten van uw krant.

Om met de deur in huis te vallen: waarom geniet je niet gewoon van je welverdiend pensioen, Frank?

Frank Raes: “Helemaal niets doen, dat kan ik niet. Een mens moet bezig blijven, vind ik. De verleiding is groot om lang uit te slapen en veel op reis te gaan, maar ik kan de sportwereld toch niet zomaar loslaten? Ik ben het voorbije jaar wel iets vaker op vakantie gegaan dan toen ik nog fulltime voor de VRT werkte. Ik heb nu gewoon het voorrecht dat ik professioneel kan kiezen voor de dingen die ik echt graag doe.”

Mis je het tv-werk? De presentatie van Extra Time bijvoorbeeld?

“Nee, die overgang heb ik eigenlijk heel gemakkelijk verteerd. Ik had het na al die jaren ook wel wat gezien, natuurlijk. Ik heb meer dan veertig jaar bij de VRT gewerkt, in 1980 tekende ik er mijn eerste vaste contract. Ik heb de voorbije maanden wel nog meegewerkt aan een documentaire over het Heizeldrama, omdat ik daar in 1985 live bij was. Ik heb in Liverpool en Turijn getuigen van het drama geïnterviewd. Vrijdagavond gaat de documentaire in première op Canvas, zondagavond wordt ze heruitgezonden op één.”

Raes tijdens zijn eerste interview voor onze sportkrant, met Roger De Vlaeminck. ©  Gil Plaquet

Kijk je soms nog naar Extra Time?

“Ik kijk nog geregeld, maar ik blijf er niet speciaal voor thuis. Aster (Nzeyimana, red.) geeft er zijn eigen invulling aan. Ik vind dat prima. We zijn vorig jaar samen iets gaan eten en automatisch babbel je dan over de presentatie van Extra Time. Maar ik zou niet willen dat Aster mij gaat kopiëren. Ik heb dat vroeger ook nooit willen doen met Jan Wauters of Rik De Saedeleer. Iedereen heeft zijn eigen stijl.”

Voor Gazet van Antwerpen ga je bekende sportfiguren interviewen. Is dat wat je het liefst doet?

“Live commentaar geven bij een voetbalwedstrijd, dat doe ik nog steeds het liefst. Maar ik heb wel gemerkt dat zo’n interview voor een krant heel aangenaam is. Het gesprek verloopt iets gemoedelijker dan voor televisie. De geïnterviewden zijn iets meer op hun gemak. Zo’n cameraman en een klankman, dat zal afschrikken, zeker? Ik kan alvast drie namen verklappen voor deze reeks: mijn interview met Roger De Vlaeminck verschijnt dit weekend, volgende maand is het de beurt aan Willy Steveniers en zijn zoon Sebastian.”

Je werkt eigenlijk al een tijdje voor onze krant. In Citta verschijnt er wekelijks een foto van jou over Antwerpen. Hoe belangrijk is fotografie voor jou?

“Het is een uit de hand gelopen hobby. Een twintigtal jaar geleden ben ik me in die wereld beginnen verdiepen. Volledig autodidactisch, ik heb er veel boeken en tips over gelezen. En veel foto’s getrokken, natuurlijk. Doorheen de jaren is mijn materiaal ook steeds professioneler geworden. Ik ben er dus best wel veel mee bezig. Tijdens grote sportevenementen, zoals het WK in Brazilië en Rusland, ging ik op vrije momenten met mijn camera op pad. Dat was mijn manier om te onthaasten tijdens zo’n hectisch toernooi. Je kan een aantal foto’s van mij bekijken op mijn website en binnenkort komt er ook een tentoonstelling over mijn werk. Ja, daar ben ik best trots op.”

Raes en zijn fotocamera: “Binnenkort komt er een tentoonstelling over mijn werk. Ja, daar ben ik best trots op.” ©  frederik beyens

Hoe lang wil je nog blijven doorgaan in de sportjournalistiek?

“Ik zou er vrede mee hebben als ik de komende jaren wat minder ga doen. Maar ik voel me momenteel nog heel jong van geest. De laatste jaren van mijn carrière heb ik dan ook met veel jonge en getalenteerde mensen mogen samenwerken. En ik heb nog een zoon van 14 jaar die week om week bij mij logeert. Die jongen houdt me scherp. Hij heeft gevoetbald en speelt nu basketbal, maar skaten is ook een van zijn grote passies. Hij gaat ook geregeld met mij mee op reis. Naar New York bijvoorbeeld, waar een van mijn oudste zonen en twee kleinkinderen van mij wonen. Naast mijn familie zal ik ook altijd een grote liefde blijven koesteren voor de sportwereld. Maar ik heb ook een grote passie voor fotografie, reizen, lezen, films en muziek. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.”

Beluister hier de eerste aflevering van Radio Raes - Frank Raes interviewt Roger De Vlaeminck: “Van Aert is heel goed, maar we mogen ook niet overdrijven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sport