De fundering van de steunpunten zijn goed zichtbaar. © DocC

Fundering van oude brug komt bloot te liggen bij graafwerken op Fort 3

Borsbeek -

Tijdens graafwerken voor nutsleidingen op het fortdomein van Borsbeek stootte de aannemer op een interessante vondst: de fundering van wat ooit een brug moet geweest zijn. Na een dag werd de fundering reeds afgebroken.

Filip Spoelders

Het gemeentebestuur haalde de parate kennis van het Borsbeekse DocC erbij om de vondst te benoemen en op beeld vast te leggen. “Aan de artilleriepoort werd de fundering van steunpunten blootgelegd waarop eens de brug heeft gelegen, toen de verdedigingsgracht het Fort 3 nog omsloot”, laat Eddy Gybels van het documentatiecentrum weten.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de fundering te laten liggen en de funderingswerken in een tweede sleuf uit te voeren. “Maar een dag na de ontdekking zag ik dat de fundering toch is afgebroken. We hebben het kunnen documenteren maar het is jammer dat deze vondst nu weg is. Het zou mooi geweest zijn om twee van deze steunpunten onder doorkijkglas te hebben gelegd zodat de bezoekers zich toch een idee konden vormen.”

De nutswerken zijn nodig voor het leggen en verleggen van leidingen voor de nieuwe kunstacademie van Academia die in aanbouw is.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio