© RTV

Handelaars vieren vernieuwing Onze-Lieve-Vrouwestraat met allereerste editie LOV-festival

Mechelen -

Dit weekend wordt de vernieuwde Onze-Lieve-Vrouwestraat in het centrum van Mechelen feestelijk ingehuldigd. Met het LOV-festival slaan de handelaars de handen in elkaar voor een dag vol muziek, activiteiten en allerhande acties. Zij zijn blij dat het eerste deel van de heraanleg van de straat achter de rug is.

,Stijn Van de Sande

In het voorjaar werd er gestart met de heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat tussen het kruispunt met de Louizastraat en de Vijfhoek. Met de vernieuwing wilde de stad de winkelstraat, die de afgelopen jaren fors aan populariteit won, aantrekkelijker maken voor shoppers. In de eerste fase werd er een oppervlakte van 2.500 vierkante meter vernieuwd. Dat is goed voor 60.000 nieuwe stenen. Daarnaast werd er ook 175 vierkante meter onthard.

De bestratingswerken zijn achter de rug en dus werd er donderdag een eerste keer geklonken op de heropening van de straat. “Er moeten nog een aantal dingen gebeuren”, verduidelijkt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Zo moeten de zitbanken nog een houten bekleding krijgen. Daarnaast liggen de acht plantvakken er nu nog kaal bij, maar vanaf het plantseizoen beginnen we met het planten van dertien bomen en 1.500 planten die de straat zullen opfleuren.”

Door onderbrekingen in de rand kan het regenwater in de plantvakken lopen. © Joren De Weerdt

Er werd ook gedacht aan waterinfiltratie. “Want rond de plantvakken is de rand op sommige plekken onderbroken. Daardoor kan een groot deel van het regenwater dat in de straat valt, in de plantvakken lopen. Het kan zo beter in de grond infiltreren. Daarnaast werd er ook een gescheiden riolering aangelegd om het regenwater te scheiden van het afvalwater”, zegt Princen, die erop wijst dat ook de waterstraatjes richting het Dijlepad vernieuwd werden.

Volwaardige winkelstraat

“Met de heraanleg van de straat maken we heel duidelijk de keuze voor een Onze-Lieve-Vrouwestraat als volwaardige winkelstraat”, zeggen schepen van Economie Greet Geypen en burgemeester Alexander Vandersmissen (beide Vld-Groen-m+). “De straat sluit nu beter aan op de Bruul en de winkeldriehoek met de IJzerenleen, maar zonder haar eigenheid te verliezen. Want het succes van de OLV-straat ligt hem in de handelaars. Met deze vernieuwing willen we hen dan ook versterken.”

Er werd donderdag een eerste keer geklonken op de vernieuwing van de straat. © Joren De Weerdt

Die handelaars reageren alvast opgelucht dat na ruim een halfjaar werken de straat opnieuw vlot toegankelijk is. Daarom organiseren ze op zaterdag 24 september de allereerste editie van het LOV-festival. Ze slaan de handen in elkaar voor een dag vol activiteiten. Zo kan je workshops volgen bij plantenwinkel De Stek, zwiert restaurant De Partage haar deuren open zodat je een bezoek kan brengen aan de legendarische Sotscop en leest verteller Gustave Min voor uit stadslegende Lunalia bij boekhandel De Slegte.

Bellen blazen en piercings zetten

“Het idee om met alle handelaars samen iets te doen, speelde al langer. De heropening van de straat is daar het ideale moment voor”, zegt Kat Vereeken van My Ex Boyfriend. “Iedere handelaar werkte een leuke activiteit uit. Zo nodigden wij een karikaturist uit, maar kan je bij de andere zaken bijvoorbeeld ook piercings laten zetten of kunnen de kleinsten bellen blazen. Daarnaast is er een hele dag livemuziek op drie verschillende podia en zijn er foodtrucks. Het is de eerste editie van het LOV-festival, maar we zijn ervan overtuigd dat dit concept een toekomst heeft.”

Er werd donderdag een eerste keer geklonken op de vernieuwde straat. ©  Joren De Weerdt

“Mooi op schema”

Nu het eerste deel van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is afgewerkt, is het wachten op de heraanleg van het stuk tussen de Louizastraat en de Korenmarkt. Die werken starten wellicht eind 2023 of begin 2024, afhankelijk van de heraanleg van de Adegemstraat. Daarover is er nauw overleg met aannemer Houwelyckx, die ook de werken in de OLV-straat uitvoerde. “Alles is heel vlot verlopen”, zegt zaakvoerder Wim Dom. “Er was veel contact tussen de handelaars en onze mensen. We zijn ook mooi op schema kunnen blijven.”

Het volledige programma van het LOV-festival kan je terugvinden op www.lov-festival.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen