Het Botsteam heeft reden om blij te zijn: de werking bestaat vijf jaar.© ies

Centrum voor mensen met gevoeligheid voor psychose bestaat vijf jaar: “Onze deur staat voor iedereen open”

Sint-Niklaas -

Vijf jaar geleden werd Bots in Sint-Niklaas boven de doopvont gehouden. Het initiatief biedt een plaats voor mensen die gevoelig zijn aan psychoses. Sinds kort heeft Bots een eigen stek aan de Guido Gezellelaan. Dagelijks komen er tot 25 mensen langs.

Ivan Elegeert

Mensen die een psychose hebben zien de wereld anders dan hij is. Dat kan zich op diverse manieren uiten, zoals hallucinaties of een gevoel van afwezigheid, gebrek aan emotie, daadkrachten of spraak. “Maar niet iedereen die gevoelig is voor psychoses hoeft de stap te zetten naar een psychatrische behandeling. Vaak is die drempel ook te hoog”, zegt hulpverlener Marnix Mys, die mee aan de wieg van Bots stond. “Onze werking is heel open. Mensen kunnen hier langskomen om samen dingen te doen. Dat kan gaan van samen koken, samen gaan wandelen, samen muziek maken. We werken met heel wat vrijwilligers die worden ondersteund door professionals van het ziekenhuis Hiëronymus, dat onze moederorganisatie is.”

De eerste twee jaar was de werking van Bots ondergebracht in wol- en interieurwinkel Pand Zestien en nadien vertoefde het centrum ook in JC Den Eglantier. “Maar sinds dit jaar huizen we in de Guido Gezellelaan 63. Hier hebben we voldoende ruimte om onze activiteiten te ontplooien”, vervolgt Marnix.

(Lees verder onder de foto)

Emile Van Bellingen ontpopte zich als ervaringsdeskundige tot één van de draaischijven van Bots. ©  ies

Emile Van Bellingen is ervaringsdeskundige en geeft tegenwoordig therapeutische sessies in Bots. “Ik heb intussen ook een opleiding als ervaringsdeskundige achter de rug. Dat is zeker een meerwaarde die we hebben tegenover andere soortgelijke initiatieven”, zegt Emile. “Ook onze structuur waarbij iedereen zelf initiatief kan nemen, is een duidelijk pluspunt.”

Het Bots-huis aan de Guido Gezellelaan 63 is elke namiddag geopend. “Onze deur staat letterlijk en figuurlijk open. Je kan hier spontaan langskomen, maar er komen ook mensen die worden doorverwezen door professionals. Onze werking nog bekender maken om zo nog meer mensen die er nood aan hebben te kunnen bereiken, is ons volgende doel”, besluit Van Bellingen.

Meer info over het project is terug te vinden op www.hieronymus.be/bots.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners