©  MediaNews Group via Getty Images

Trage start voor proefproject met preventieve vaccinatie tegen apenpokken

Het proefproject in Antwerpen waarbij mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus kent een trage start. Er werd gemikt op 1.120 personen, maar volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits zijn er donderdag maar een 130-tal mensen geregistreerd en zijn er ook maar 60 mensen effectief ingeschreven om hun vaccin te komen halen in het vaccinatiecentrum. Er wordt gekeken naar bijkomende vaccinatiemogelijkheden en naar manieren om de drempel te verlagen.

Bron: BELGA

Hoewel het aantal besmettingen met apenpokken de voorbije weken lijkt te stagneren, komen er wekelijks toch nog nieuwe besmettingen bij. In Vlaanderen zijn er sinds de start van de uitbraak 394 mensen besmet met het virus, voornamelijk mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 59 jaar die seks hebben met mannen. 

In Antwerpen is daarom donderdag een proefproject gestart waarbij mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen apenpokken. De vooraf afgebakende doelgroep zijn mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad. 

LEES OOK. Meer dan 1.000 mensen kunnen zich preventief laten vaccineren tegen apenpokken in Antwerpen

Het proefproject mikte op 1.120 personen, maar dat aantal wordt voorlopig niet gehaald. “Er zijn vandaag een 130-tal mensen geregistreerd en 60 mensen effectief ingeschreven om hun appenpokkenvaccin te komen halen in het vaccinatiecentrum in Antwerpen”, stelt het kabinet-Crevits. 

De opkomst is dus een heel stuk lager dan verwacht. “We merken dat werken met een verplichte verwijsbrief via de (huis)arts wellicht een hoge drempel is. We willen het nu vooral zo laagdrempelig mogelijk maken en onderzoeken of de doelgroep verruimd kan worden”, klinkt het. 

Het kabinet bekijkt nu hoe en waar er op latere momenten nog meer mensen gevaccineerd kunnen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER