De nieuwe ‘gouden’ inkompoort van Wijnegem. Een impressie van een afgewerkte Residentie Krabbbershoek, zoals die in het voorjaar van 2024 te bewonderen zal zijn. © M2 Architecten

Volkscafé Krabbershoek verrijst als ‘gouden inkompoort’ van Wijnegem

Wijnegem -

Op de hoek van de Turnhoutsebaan en Fortveldstraat zijn de werken gestart voor de bouw van residentie Krabbershoek. De naam verwijst naar het oude volkscafé dat er tot eind 2018 gevestigd was. De nieuwe versie wordt een appartementsgebouw met vijf bouwlagen. Alle vijftien appartementen en de twee handelszaken zijn bestemd voor de huurmarkt.

Jan Auman

Op 1 december 2018 was er nog een afscheidsfeest mét discobar en werden de laatste vaten bier leeggemaakt. Maar daarna sloot Agnes Van Mechelen haar tapkranen definitief af. Na meer dan 90 jaar ging het kleine volkscafeetje, het eerste dat je tegenkwam wanneer je Wijnegem binnenreed, voor goed dicht.

Een investeerder uit Schilde kocht het cafeetje, het huisje ernaast, het achterliggende magazijn en een aantal parkeergarages op de hoek van de Turnhoutsebaan, Fortveldstraat en Notenboomstraat over van de familie Vekemans, die destijds het bier leverde aan Krabbershoek. Intussen werd het volledige project overgedragen aan Ago Immo, een familiale vastgoedmaatschappij uit Deurne.

Agnes Van Mechelen en echtgenoot Jules Struyf, toen nog achter de toog van hun piepkleine cafeetje Kraabershoek, op de dag van hun afscheid in 2018. © JAA

De eerste plannen van M2 Architecten werden afgekeurd door het schepencollege wegens ‘te veel verharding en te weinig groen’. In een tweede poging lukte het wel om een vergunning te krijgen. “We bouwen een fraaie inkompoort voor Wijnegem waarvan de gevels door de combinatie van het zonlicht en de gekozen materialen een gouden gloed zullen afgeven”, kondigt architect Philip Mortelmans aan.

De nieuwe residentie contrasteert fel met de andere rijwoningen op de Turnhoutsebaan. “De hoogte is afgestemd op het andere ‘poortgebouw’ aan de overkant: de appartementen waar vroeger IJzerwaren Stevens gevestigd was. We voorzien dus vier verdiepingen, maar het hoogste is bewust teruggetrokken zodat het geheel niet te zwaar oogt. De gevelmaterialen zijn een combinatie van geprefabriceerd beton, gevelbepleistering en aluminium buitenschrijnwerk.”

Krabbershoek krijgt heuse daktuinen, inclusief struiken en bomen. © M2 Architecten

Bomen op dak

Om tegemoet te komen aan de vraag naar groen van de gemeente, worden alle platte daken maximaal uitgevoerd als groendak, maar er is meer dan dat. “Het gebouw krijgt een groene uitstraling. Er zijn zelfs struiken en bomen voorzien op de dakverdiepingen. Parkeren doen de bewoners in een ondergrondse parking. Daar is plaats voor twintig wagens”, vult M2-architect Michael Noots aan.

Bijzonder aan de nieuwe Krabbershoek is dat het gebouw in feite twee voorgevels krijgt. “Omdat dit het eerste kopse gebouw is van het bouwblok, is er geen voor- of zijgevel”, aldus Noots. “De zijgevel is een voorgevel en omgekeerd. Door de welbewuste materiaalkeuze krijgen ze een evenwaardige fraaie uitstaling. ”

De enorme bouwpunt waar deze week de werken begonnen zijn voor residentie Krabbershoek. © JAA

Twee handelsruimten

De vijftien appartementen zijn vrij ruim bemeten en allemaal tussen de 95 en 130 vierkante meter groot. Beneden zijn twee handelsruimten voorzien, waarvan minstens één bestemd is voor een vrij beroep. “De interesse is groot. Er komt zeker geen café meer op het gelijkvloers”, aldus Anthony Van der Brempt van Ago Immo. Opvallend: geen één appartement wordt verkocht. Ze worden allemaal verhuurd. Wie interesse heeft, kan zich al melden, maar huurprijzen worden nog niet gecommuniceerd.

Tegen het voorjaar van 2024 moet de gouden inkompoort van Wijnegem klaar zijn. Om de werken veilig te laten verlopen, zal de aanpalende Fortveldstraat een jaar lang worden afgesloten voor inrijdend verkeer vanuit de Turnhoutsebaan. Het risico op botsingen met het werfverkeer is anders te groot. Om dezelfde reden zal je in de Notenboomstraat het komende jaar alleen nog in de richting van de Fortveldstraat kunnen rijden.(jaa)

www.agoimmo.be

Voor- en zijgevel zijn evenwaardig vormgegeven door de architect. © M2 Architecten

Café Krabbershoek anno 1958. © RR

De bewoners van de nieuwe appartementen kunnen straks de Turnhoutsebaan oversteken via het pas aangelegde regenboogzebrapad. © JAA

Archiefbeeld van Krabbershoek, als cafeetje. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio