Het Albertkanaal in Oelegem. ©  jaa

Gemeente laat onderzoeken of ze warmte kan trekken uit Albertkanaal

Ranst -

Tijdens een energietreffen woensdag in Ranst raakte bekend dat de gemeente Ranst het inzetten van aquathermie uit het Albertkanaal laat onderzoeken.

De informatieavond en netwerkevenement ging door bij het bedrijf Witzenmann Benelux nv in de Ter Stratenweg in Oelegem, dat zelf streeft om energieneutraal te werken. Energiecoöperatieve Zonnewind en de gemeente Ranst ontplooiden ook hun plannen wat er nog kan gebeuren om energiebesparend te werken. Andere partner was de bedrijvenvereniging BeWoRa (Wommelgem, Ranst).

Zeker het industriepark van Oelegem is een grootgebruiker. Klimaatambtenaar Sofie Vaerenberg legde uit hoe de gemeente Ranst een concreet plan heeft voor het gebruik van warmte uit het Albertkanaal, en het hergebruik van restwarmte. “Hiervoor kregen we een EUCF-subsidie via Europa. Aquathermie is volop in onderzoek, in Vlaanderen vooral door steden die langs de Dijle liggen zoals Mechelen en Leuven. Daar gaat het om aquathermie van een rivier, terwijl wij het op een kanaal willen toepassen.”

Met de warmte die je met een warmtepomp uit het water haalt, kunnen woningen via een warmtenet verwarmd worden. Het warme water is dus als warmtebron een alternatief voor aardgas.

De haalbaarheidsstudie moet tot de conceptontwikkeling van een aquathermische installatie in Oelegem leiden. “Al moet nog worden onderzocht wat er zal gebeuren als veel andere gemeenten langs het Albertkanaal ons voorbeeld gaan volgen en zelf ook warmte aan het kanaal gaan onttrekken. Loont het dan nog? Ook de haalbaarheid van de aanleg van warmtenetten moet worden bekeken.”

Ranst ondertekende mee het burgermeestersconvenant waarbij het tegen 2030 40% minder CO2 wil uitstoten. Deze groene warmte uit aquathermie kan daar een bijdrage in leveren.

De energieavond bij Witzenmann in Oelegem. ©  rr

 kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio