© Reuters

Oekraïne krijgt 215 krijgsgevangenen vrij na deal met Rusland: “Onze helden van Azov zijn vrij”

Rusland heeft woensdag 215 krijgsgevangen vrijgelaten, na een gevangenenruil met Oekraïne. Dat laat Andriy Yermak, de kabinetschef van president Volodymyr Zelensky weten. Ruim de helft van de vrijgelaten krijgsgevangenen zou hebben toebehoord tot het Azov-regiment, van wie sommigen de Azovstal-fabriek in Marioepol verdedigden.

Jonas Rosquin

“President Zelensky heeft zich een duidelijk doel gesteld: onze krijgsgevangen helden terug krijgen van Rusland. Het resultaat is er: onze helden zijn bevrijd”, schreef Andriy Yermak woensdagnacht op Twitter. Volgens Oekraïne werden 215 mensen vrijgelaten. “Onder hen leidinggevenden, verdedigers van de Azovstal-fabriek en zwangere vrouwen die in het leger dienden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Naast 205 Oekraïners zaten er bij de vrijgelaten krijgsgevangenen ook vijf Britten, twee Amerikanen, een Zweed, een Kroaat en een Marokkaanse burger. De buitenlanders werden met het vliegtuig naar Riyad (Saudi-Arabië) overgevlogen.

De vijf Britten die zijn vrijgelaten, zouden intussen ook herenigd zijn met hun familie. Zij werden ter dood veroordeeld omdat ze in Oekraïne hadden meegevochten. Shaun Pinner, die samen met Aiden Aslin werd vrijgelaten, zou herenigd zijn met zijn familie in een hotel. Zijn moeder, Debbie Price, bedankte “al de geweldige mensen” die zijn vrijlating mogelijk hebben gemaakt.

Shaun Pinner werd ter dood veroordeeld, samen met enkele andere Britten omdat hij meevocht in Oekraïne. ©  AFP

De Zweedse gevangene Mathias Gustafsson komt in een rolstoel aan op de luchthaven van Riyad ©  AFP

108 krijgsgevangenen maakten deel uit van het Azovstal-regiment, dat vooral bekendheid én eeuwige roem, verwierf door de Azovstal-fabriek te verdedigen, het laatste bolwerk van het Oekraïense verzet in Marioepol. Die stad in het zuiden aan de Zwarte Zee viel uiteindelijk in mei volledig in Russische handen.

LEES OOK. Duizend Oekraïense krijgsgevangenen naar Rusland overgebracht: “Doembeeld van de goelags duikt weer op”

Enkele van de vrijgelaten Oekraïense strijders: Svyatoslav Palamar (2de van links), Denys Shlega (3de van links), Denys Prokopenko (centraal), Oleg Khomenko (3de van rechts) en Sergiy Volynsky (2de van rechts)  ©  AFP

124 vrijgelaten Oekraïeners hadden ook de rang van officier. Onder hen ook befaamde commandanten zoals luitenant-kolonel van de Nationale Garde van Oekraïne Denys Prokopenko, plaatsvervangend commandant van Azov Sviatoslav Palamar en de commandant van de 36e brigade Serhii Volynskyi. Zij waren de gezichten van de verdediging van Azovstal.

Andere vrijgelaten Azovstal-strijders zijn Mykhailo Dianov en Kateryna Polishchuk, wiens foto’s vanuit de Azovstal-fabriek afgelopen voorjaar de wereld rondgingen.

(lees verder onder de foto’s)

Onder de vrijgelaten gevangenen zit ook Mykhailo Dianov, links op een iconisch beeld in de catacomben van de Azovstal-fabriek, rechts na de bevrijding ©  Azov, AFP

Paramedicus Kateryna Polishchuk bleef ook tot het laatst in de Azovstal-fabriek en werd afgevoerd als krijgsgevangene. Zij was dan ook tot tranen toe bewogen toen ze werd vrijgelaten. ©  Azov, AFP

Sommige van de honderden resterende Azovstal-verdedigers werden na de overgave overgebracht naar detentiekampen in door Rusland bezette gebieden Novoazovsk en Olenivka, in de provincie Donetsk. Zo’n 50 Oekraïense krijgsgevangenen in Olenivka kwamen in juli om bij een Russische aanval op het kamp.

LEES OOK. De Russische gevangenis waar Oekraïners verdwijnen: “We werden mishandeld en moesten ons eigen graf delven”

Volgens Yermak werd in ruil Viktor Medvedchuk overgedragen aan Rusland. Medvedchuk is een van de vooraanstaande pro-Kremlin-politici van Oekraïne. Hij stond bekend als de voormalige rechterhand van Poetin in Oekraïne. Medvedchuk werd in april gearresteerd op beschuldiging van hoogverraad.

LEES OOK. Van wachtwoorden doorgeven tot oproepen om de wapens neer te leggen: bijna dagelijks loopt een collaborerende Oekraïense functionaris tegen de lamp

Daarnaast zouden ook 55 andere Russische krijgsgevangenen zijn vrijgelaten. Hun identiteit werd niet bekendgemaakt. Vijf onder hen hadden de rang van commandant. In de deal zou bedisseld zijn dat zij tot het einde van de oorlog in Turkije moeten blijven. De Turkse president Erdogan zou mee hebben geholpen om deze deal te kunnen realiseren.

 ©  AFP

Ook de Britse krijgsgevangene Aidan Asalon werd vrijgelaten en werd met het vliegtuig naar Riyad gebracht. ©  AFP

Vastgoed

Jobs in de regio