De initiatiefnemers van Onder ‘t Schuim klinken op het welslagen van hun 33ste Kempisch Bierfestival. © Hans Otten

Bierpralines, -brood en -bitterballen: Onder ’t Schuim verwent bierliefhebbers met meer lekkernijen

Geel -

Het Kempisch Bierfestival van de bierfanaten van Onder ’t Schuim is dit weekend aan zijn 33ste editie toe. In zaal De Waai in Geel vinden bezoekers niet alleen meer dan honderd bieren op de kaart, maar ook heel wat afgeleiden.

Hans Otten

Onder ’t Schuim uit Geel presenteert zich als een bierconsumentenvereniging, die een afdeling is van de bekende Belgische biervereniging Zythos, die zelf jaarlijks een gigantisch bierfestijn in Leuven organiseert. In vergelijking daarmee is het Kempisch Bierfestival in Geel eerder klein bier, toch is het al ruim dertig jaar een vaste waarde op de kalender van iedere liefhebber van het betere gerstenat. De 33ste editie op zaterdag 24 en zondag 25 september belooft opnieuw in de smaak te vallen.

“We serveren een gevarieerd aanbod van meer dan honderd bieren”, zeggen Erik Vandeperre en Ilse Van Gorp van Onder ’t Schuim. “Zelfs al zou je enkel de bieren willen proeven die bij je in de smaak vallen, dan kom je met twee dagen nog niet toe. We hebben dus zeker voor ieders wat wils. Voor de liefhebbers van oude bieren geven we graag de suggestie mee dat ze vroeg genoeg naar ons festival komen. Dat aanbod is gegeerd, maar eerder beperkt.”

Koken met bier

De biervereniging kan ook een beetje als een pionier beschouwd worden in het introduceren van afgeleide producten. Zo valt er al verscheidene jaren te proeven van brood, bitterballen en koffie op basis van bier. Daar voegt Onder ’t Schuim dit jaar ook vier bierpralines toe, die gemaakt zijn met de bieren van brouwerij Leysen uit Herentals, bekend van de Baskwadder. “Een deel van de opbrengst van de verkoop van deze pralines gaat naar Mensen In Nood (MIN) Geel, dat zich bekommert om lokale gezinnen in armoede.”

Bovendien verwent Onder ’t Schuim al dertig jaar de eigen achterban tijdens het jaarlijkse ledenfeest met gerechten die bereid zijn met aangepaste bieren. “Onze passie bestaat dus niet enkel uit het proeven van bier, maar ook koken met bier. De gerechten hebben we nu gebundeld in een boek Koken Met Bier. De opbrengst schenken we integraal aan Kom Op Tegen Kanker.”

Het Kempisch Bierfestival vindt op zaterdag 24 en zondag 25 september telkens vanaf 14u plaats in zaal De Waai op de Werft in Geel.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio