Altijd veel volk voor de Reuzenstoet. © Walter Saenen

Legendarische Reuzenstoet trekt zaterdag voor 310de keer door Borgerhoutse straten

Borgerhout -

De Borgerhoutse Reuzenstoet is deze zaterdag aan zijn 310de editie toe. De stoet belooft ook dit keer weer een groots opgezet gebeuren te worden. Zoals altijd houden de Reuskens een vrolijke optocht langs de straten en pleinen van het district. Daarbij worden ze vergezeld door oude praalwagens en reuzen die de voorbije jaren werden opgeknapt. Maar ook door heel wat nieuwe reuzen, gemaakt door verenigingen, scholen en organisaties uit Borgerhout.

Elien Van Wynsberghe

Eerder dit jaar won de Borgerhoutse Reuzenstoet nog de Ultima in de categorie Roerend en Immaterieel erfgoed. “De Reuzenstoet is een toonbeeld van uitwisseling en verbinding tussen culturen en gemeenschappen en levert het bewijs dat immaterieel erfgoed een belangrijke hefboom kan zijn voor de betrokkenheid tussen generaties en mensen van diverse achtergrond”, liet de jury toen optekenen.

Deze zaterdag, 24 september verwacht De Reuzen vzw opnieuw duizenden enthousiaste Borgerhoutenaren langs het parcours van de Reuzenstoet, die sinds 1712 jaarlijks uitgaat. De stoet wordt dit jaar een parade met 30 reuzen en meer dan 50 groepen. Van feestelijke fanfares, traditionele praalwagens en schoolkinderen tot circusartiesten en vuurspuwers.

Overal feest

De Reuskens doen om 10.45u hun eerste dansjes ter hoogte van het Gitschotelhof in Borgerhout extra muros. De stoet vertrekt een half uurtje later en loopt eerst door Borgerhout extra muros om rond 12.45u aan te komen in de Tuinwijk. In de namiddag, om 14u, trekt de stoet richting Borgerhout intra muros. Rond 16u zullen de Reuskens aankomen op het Moorkensplein.

Stadsdichter Yves Kibi Puati Nelen loopt voorop in de stoet als belleman om de feestelijke optocht aan te kondigen. En op acht plekken langs het parcours trakteren de Reuskens voor hun verjaardag met cupcakes. De leerlingen van de horeca-afdeling van de Spectrumschool in Deurne bakken deze week maar liefst 5.000 exemplaren voor de bezoekers van de stoet.

Tijdens de stoet wordt er trouwens in heel Borgerhout gefeest. Zo is er een braderij op de Gitschotellei, de Turnhoutsebaan en aan de Centers op de Engelselei. Op het Laar wordt een rommelmarkt georganiseerd en ook op het Vosplein en in de Tuinwijk is het feest. Tussen 20u-24u wordt er op het Moorkensplein afgesloten met een Reuzenfuif.

 © De Reuzen vzw

www.reuskens.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio