Inwoners van Sint-Katelijne-Waver kunnen hun papier en karton blijven aanbieden zoals ze gewend zijn. © Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Gemeente voert gele container voor papier en karton voorlopig niet in: “Inwoners zijn geen fan”

Sint-Katelijne-Waver -

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver gaat voorlopig geen gele containers invoeren voor de ophaling van papier en karton. De inwoners van Katelijne bleken niet gewonnen voor het idee, hadden enkele bezorgdheden over de werking van de container en ook de kostprijs voor de gemeente speelt een rol in de beslissing.

Stijn Van de Sande

Afvalverwerker Ivarem vroeg een tijdje geleden aan de gemeente Sint-Katelijne-Waver of het wilde instappen in een systeem met gele containers voor de ophaling van papier en karton. Alvorens een beslissing te nemen, wilde het gemeentebestuur het voorstel eerst voorleggen aan de inwoners. Tijdens de kernraden van mei en juni werd het systeem voorgesteld. Tot 15 juli konden de inwoners hun voorkeur kenbaar maken.

Daaruit blijkt dat de inwoners van Katelijne niet gewonnen zijn voor het idee van de gele container. “952 mensen vulden de bevraging in”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA), die ook bevoegd is voor Inspraak en participatie. “45% van de respondenten wilde de container graag invoeren, maar 53% vond het geen goed idee. Er kwamen ook enkele bezorgdheden aan het licht. Zo vreesden de mensen te weinig plaats te hebben voor de container of bestond de angst dat hij net te klein zou zijn.”

Extra kosten

Het gemeentebestuur besliste daarom om de container voorlopig niet in te voeren, al speelt ook het financiële aspect een rol in die keuze. “De invoering zou ons zo’n 50.000 euro per jaar kosten”, aldus schepen van Duurzaamheid Jeroen Baeten (N-VA). “In tijden van inflatie en hoge energiekosten moeten we iedere extra uitgave goed overwegen. Daarom werd beslist om de situatie voorlopig te behouden zoals ze op dit moment is.”

Dat houdt in dat de inwoners van Sint-Katelijne-Waver hun papier en karton dus in dozen of met een touw errond kunnen blijven aanbieden. Eén keer per maand wordt het papier en karton opgehaald en je kan er ook mee terecht in het recyclagepark. “Ivarem houdt de deur voor de invoering van de gele container wel open. We zullen de invoering en evaluaties in andere gemeenten dan ook blijven opvolgen”, aldus het gemeentebestuur. (svds)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio