©  Karin Borghouts/KMSKA

DISCUSSIE. KMSKA verandert niet van naam na grote renovatie: gemiste kans? En ga jij het uitspreken als “Kemska”?

Ligt jouw tong ook in de knoop als je het over het vernieuwde museum op het Antwerpse Zuid hebt? Het KMSKA is niet meteen de makkelijkste naam om uit te spreken. Reclameman Harry Demey pleit voor een naamsverandering, maar die komt er niet.

“KMSKA bekt niet gemakkelijk”, zegt Demey. “Voor mij had de naam iets meer aspiratie mogen hebben. Als je zegt dat je naar het Louvre of het Prado gaat, dat klinkt toch veel beter? Voor buitenlanders ligt de naam KMSKA dubbel zo moeilijk: ze kunnen de afkorting niet alleen niet uitspreken, ze weten ook niet waar ze voor staat.”

“Lang geleden is er ooit een denkpiste rond een mogelijke naamsverandering van het museum geweest, maar die is snel van tafel geveegd”, reageert Luk Lemmens, voorzitter van de raad van bestuur van het KMSKA.

LEES OOK. Is benaming KMSKA tongbreker of slimme vondst? “Binnenkort spreken we van het Kemska”

“Het is goed dat ze de originele naam van het museum hebben behouden, en nog beter dat ze hem hebben afgekort”, meent Guillaume Van der Stighelen, columnist bij het magazine Citta van deze krant, en oprichter van het internationale reclamebureau Duval Guillaume. “Dat geeft een internationale uitstraling. Binnenkort spreken de mensen de naam trouwens niet meer letter per letter uit, maar heeft men het over het ‘Kemska’. Kemska, dat woord heeft een artistieke bijklank.”

Ga jij het KMSKA uitspreken als “Kemska”? Of hadden ze toch beter de naam aangepast?

Vastgoed

Jobs in de regio