Het rijk geïllustreerde boek over kunstschilder Frans Mortelmans © rr

Stichting Mortelmans verhuist naar Wullebeekstraat

Aartselaar, Berchem -

De Stichting Mortelmans is een organisatie die het leven en de werken van kunstschilder Frans Mortelmans in de actualiteit houdt. Deze organisatie verhuisde onlangs van Berchem naar Aartselaar en is nu klaar met een uitgebreid boek van deze Vlaamse kunstenaar.

Frans Mortelmans groeide op in de Antwerpse Sint-Paulusparochie waar hij van zijn ouders de kans kreeg om kunstonderwijs te volgen. Hij zou eind negentiende eeuw een vermaard schilder worden van stillevens en vooral van bloemen.

Een van de werken van Frans Mortelmans. © rr

Zijn impressionistisch werk werd en wordt als zeer virtuoos omschreven. De man schilderde ook enkele portretten en interieurs met figuren maar zijn werk met bloemstukken halen numeriek de bovenhand. Door de aankoop van een werk in 1903 door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen kreeg hij officiële erkenning.

Nieuw boek

Zijn nakomelingen doen er alles aan om zijn leven en werk in beeld te houden. Na drie jaar voorbereiding zijn ze met nieuw boek klaar. Het boek zal (toepasselijk) voor het eerst aangeboden worden op het evenement Fleuramour in de landcommanderij van Alden Biesen in Bilzen van vrijdag 23 tot maandag 26 september, telkens van 10 tot 18 uur.

“Het telt meer dan 400 pagina’s met daarbij commentaar in drie talen”, zegt Dirk Schiltz, voorzitter van de stichting. “Naast een zeer uitgebreide reeks kleurfoto’s bevat het een gecorrigeerde en herwerkte oeuvrecatalogus van de werken van Frans die wij tot op heden konden lokaliseren.”

Frans Mortelmans schilderde vooral bloemen. © rr

Het boek wordt aangeboden in versie met een zonder een extra geïllustreerd foedraal. Het is verkrijgbaar via de stichting Mortelmans en via de Standaard Boekhandel. (jw)

www.lodewijkmortelmans.be

 © rr

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio