Carina Rotthier van het Verbroederingscomité en schepen Adinda Van Gerven met het bronzen beeld. © Jan Brys

Bronzen beeld en zitbank voor 40 jaar Verbroedering Brasschaat-Bad Neuenahr: “Steun na overstromingsramp”

Brasschaat -

Een delegatie van de Brasschaatse gemeenteraad trekt het komende weekend naar Bad-Neuenahr om het 40-jarig bestaan van de Verbroedering te vieren. De delegatie neemt een bronzen beeld van de Brasschaatse kunstenares Winke Besard mee. Het beeld, De Heropstanding, verwijst naar de zware overstromingen van vorig jaar in de Duitse zusterstad.

De Verbroedering ontstond in het jaar 1982. Frans Bellens was toen de drijvende kracht. In 2008 gaf Frans de fakkel door aan Carina Rotthier. Zij ging nu op zoek naar een passend geschenk voor Bad Neuenahr-Arhrweiler.

“In eerste instantie dachten we aan een Golem-beeld. Dat zou dan symbolisch zijn voor de verbinding tussen beide gemeenten. Het staat ook voor bezinning. Maar om een Golem-beeld te mogen maken moet je 10.000 euro aan rechten betalen. Dat leek ons te duur. We kwamen dan bij Winke Besard terecht. Winke heeft een prachtig atelier in park De Mick. We zagen daar een gipsen beeld dat ons meteen aansprak. Winke stelde voor er iets duurzaams van te maken en ze liet het in brons gieten.”

Zitbank zoek geraakt

“We schenken ook een zitbank naar het ontwerp van Axl Enthoven. In Brasschaat staan er zo al zeer veel. Maar je gelooft het of niet: die zitbank is bij het verzenden zoek geraakt. Nu hopen we maar dat ze tijdig ter plaatse geraakt. Beeld en zitbank zullen een mooie plek krijgen. We gaan ook de Platz von Brasschaat inhuldigen”, legt Carina Rotthier uit.

Kunstenares Winke Besard met enkele van haar beelden. © Jan Brys

In die 40 jaar zijn er veel wederzijdse bezoekjes geweest. Schepen voor jeugd Adinda Van Gerven (N-VA) wil de jongeren bij deze verbroedering betrekken. “Zo heeft onze gemeentelijke secundaire school meer dan 20.000 euro verzameld om onze Duitse zusterstad te ondersteunen na de genadeloze overstromingen van de zomer 2021. We organiseren ook wederzijdse bezoekjes van sportclubs”, zo klinkt het.

Winke met haar vader Hugo Besard in haar atelier. © Jan Brys

Intussen werkt Bad Neuenahr-Ahrweiler keihard aan de heropbouw. “In Ahrweiler is er al veel opnieuw open. Maar vooral in Bad Neuenahr is er nog zeer veel werk. Zij hebben een wandeling uitgetekend met de naam ‘Na de vloed’. Als je die volgt, dan wordt duidelijk welke ravage zich daar heeft voorgedaan.”

Het casino van Bad-Neuenahr-Ahrweiler, zwaar beschadigd door de overstroming van zomer 2021. ©  Omer Messinger

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio