Net als bij de vorige twee edities van de bio- en herfstmarkt wordt ook zondag een groot en gezellig terras ingericht in de tuin van vzw De Reuzetuin. © EMA

Reuzetuin wil in 2024 eerste bewoners met beperking ontvangen in gerenoveerd woonhuis

ARENDONK -

In de Hovestraat in Arendonk, midden in het dorpscentrum, wordt een oud woonhuis verbouwd tot een kleinschalig woonzorgcentrum voor mensen met een beperking. De renovatiewerken starten in de loop van volgend jaar.

Eddy Meulemans

“Ons huis ligt midden in het centrum van Arendonk en toch hebben we een reusachtige tuin. Vandaar ook de naam van onze vzw”, zegt Evi Marechal (25) van vzw De Reuzetuin. Voorlopig is het pand in de Hovestraat nog bouwvallig en onbewoonbaar, maar het doel is om er straks twee of drie flats in te richten voor maximaal vijf mensen met een lichte mentale beperking.

“Onze architect is volop bezig met de plannen”, zegt Evi. “We beginnen met de tuin. Die wordt als eerste heraangelegd. We doen dat in samenwerking met de vzw Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. De woning komt daarna aan de beurt. Het hele gebouw wordt gerenoveerd, van de keuken en de badkamer tot het dak, de elektriciteit en de verwarming.”

De renovatie gebeurt in fases. Evi hoopt in de zomer van 2024 de eerste bewoners te ontvangen. Het is de bedoeling dat zij er samen met hun begeleiders eten, slapen, werken en ontspannen. “In een klein huis met een grote tuin, waar alles duurzaam en biologisch is”, zegt Evi. “Voor de dagelijkse begeleiding van de bewoners werken we samen met vzw Talander, die op de Lusthoven in Arendonk al vele jaren een eigen zorginstelling runt voor mensen met een mentale handicap.”

Veertig standhouders

Om geld in te zamelen voor hun werking organiseren de vrijwilligers van De Reuzetuin zondag een bio- en herfstmarkt. Veertig standhouders stellen een kraampje op in de prachtige grote tuin. Zij bieden er tal van zelfgemaakte, duurzame en ecologische spullen en producten aan, van droogbloemen tot juwelen, fairtrade-kleren, biologische bieren en thee. Ook zijn er liveoptredens van rock- en popartiesten: Bad Fuse, Rik Mercelis en The Music Machine. Behalve van fijne marktartikelen en livemuziek kun je ook gewoon een terrasje komen doen en genieten van lekker eten en drinken.

De derde editie van de bio- en herfstmarkt van vzw De Reuzetuin in Arendonk vindt plaats op zondag 25 september van 11u tot 18u. Toegang: gratis. Bezoekers worden aangeraden te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te komen. Je auto parkeren kan in de Papenvelden. (ema)

www.vzwdereuzetuin.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners