Jef De Feyter (24) werkt op Tracé 7 in Bethanië GGZ, waar hij de vaste dierenverzorger is. ©  kma

Housewarming ezeltjes Herman en Marcel lokt veel bezoekers naar open domeindag Bethanië

Zoersel -

Bethanië GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) nodigde iedereen uit op de housewarming voor Herman en Marcel. Dat zijn de ezels die, samen met de geiten en de rest van het dierenpark, verhuisd zijn naar een nieuwe wei aan het oude pomphuis. “In 2024 zal Bethanië GGZ honderd jaar in Sint-Antonius zijn. Ons domein is geen eiland”, zegt Nadine Plehiers, medewerker communicatie & stigWA. “Iedereen is welkom in ons park.”

Kristin Matthyssen

Ezeltjes Herman en Marcel, geiten Lisette, Paulette en Thérèse en damhert Fanny hebben een nieuw onderkomen gevonden in het oude pomphuis. Dat is een van de oudste gebouwen van Bethanië, misschien wel het alleroudste, waar vroeger ziekenhuis, psychiatrie en brandweer water kwamen halen. De laatste jaren stond het leeg. Maar met een nieuw dak erop is het een prima onderkomen voor de dieren die Jef De Feyter (24) samen met de patiënten verzorgt. Jef werkt op Tracé 7 rond ontmoeting en activering. “Bezoeken aan het dierenpark zijn belangrijk”, aldus Nadine Plehiers. “Dieren veroordelen niet en brengen rust. Sommige bewoners helpen bij het voederen, borstelen en verzorgen.”

Nadine Plehiers en Jef De Feyter bij de ezels en geitjes in het oude pomphuis. ©   kma

De verhuizing van het dierenpark is het sluitstuk in het vergroeningsproject van Bethanië GGZ. Kinderen konden speuren naar #stigWAhappystones tijdens een zoektocht door de nieuwe groene gordel die langs de zes wilde bloemenweides loopt, waar iedereen in de zomer een veldboeket mag komen plukken.

De Landhuizen. ©  kma

Tijdens de housewarming lichtten medewerkers van psychiatrisch verzorgingstehuis de Landhuizen hun nieuwbouwprojecten in de Achterstraat en de Bethaniënlei toe. De medewerkers van ontmoeting en activering gaven dan weer uitleg over de initiatieven waarmee ze de patiënten en buurt verbinden.

Een oude luchtfoto, met in het groen omcirkeld de oude Landhuizen. ©  rr

Start en aankomst van de rondleidingen was in de prijsvriendelijke Bar Divers, naast het gemeentehuis van Zoersel, dat van woensdag tot en met zondag vanaf 13.30u geopend is. De bediening is in handen van patiënten of ex-patiënten en maakt deel uit van hun heractiveringstraject.

Ervaringsdeskundige Lotte Peeters gaf rondleidingen. ©  kma

Lotte Peeters (24) uit Turnhout gaf als ervaringsdeskundige zelf rondleidingen aan bezoekers. “Vanaf mijn zestiende à zeventiende werd ik zelf enkele keren opgenomen in Bethanië GGZ. In theorie is Bethanië geen plek voor jeugdpsychiatrie, maar door de lange wachtlijsten gebeurt het wel eens dat minderjarigen worden opgenomen. Ik woonde in Wechelderzande toen ik hier zelf enkele keren in crisisopname kwam omdat er nergens anders plaats was. Intussen gaat het goed met mij. Psychische kwetsbaarheid blijf je je hele leven meedragen, maar je leert ermee omgaan. Ik rondde net de opleiding tot ervaringsdeskundige af en werk hier nu deeltijds. Ik ben nu samen met anderen een jongvolwassenenwerking opgestart voor de groep in de transitieleeftijd jonger dan 26.”

Joke met Silke en Jarno, Nadine Plehiers en nog een bezoekster. ©  kma

Dat Bethanië een open domein is, weet ook Joke Van de Walle. Ze woont in Sint-Antonius en komt soms met haar kinderen Silke (7) en Jarno (11) naar de ezels en geitjes kijken. “Of voetballen op het grasveld”, zegt Jarno, die een hele mooie beschilderde steen had gevonden. “Het is leuk te horen dat het plukweides zijn”, zegt Joke. “We durfden nooit van de bloemen plukken, maar we gaan dat volgende zomer dan toch eens doen.”

Wie er niet bij kon zijn: het vragenformulier is tot en met 10 oktober beschikbaar in Bar Divers. De wandeling blijft tot dan bewegwijzerd.

Herman of Marcel met een geitenvriendin. ©  kma

De moes- en bloementuin. ©  kma

Bar Divers. ©  kma

Bar Divers. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio