CEO Mark Lebouille van BMI Leisure. ©  RR

BIJ DE ZAAK. BMI Leisure: van lokale kartingleverancier tot wereldwijde softwarepartner in vrijetijdssector

Geel -

Wereldwijd gebruiken ruim driehonderd kartingcircuits, trampolineparken en andere vrijetijdscentra de software van BMI Leisure uit Geel. In 22 jaar tijd groeide de Kempense onderneming uit van een lokale kartingleverancier tot een globale softwarepartner in de vrijetijdssector. “Dankzij onze software kunnen vrijetijdscentra efficiënter werken, waardoor ze sneller kunnen groeien”, vertelt CEO Mark Lebouille.

BMI Leisure uit Geel is een bedrijf dat software ontwikkelt voor diverse bedrijven in de vrijetijdssector zoals kartingcentra, trampolineparken, lunaparken en escape rooms. De onderneming werd in 2000 door Philippe Van Elst opgestart onder de naam SMS-Timing en heeft ondertussen 22 jaar ervaring opgebouwd.

BMI Leisure bouwde de expertise uit in de kartingsector. © rr

“Philippe Van Elst was verkoper van kassasystemen voor de horeca en kwam ook bij kartingcentra over de vloer”, vertelt CEO Mark Lebouille. “Bij die ondernemingen merkte hij dat er nog veel ruimte was voor automatisering. In eerste instantie ontwikkelde hij met dit bedrijf software om de karting-activiteit op het circuit te meten, maar gaandeweg breidde het uit naar andere toepassingen.”

Op die manier groeide BMI Leisure uit tot dé softwarespecialist voor de kartingsector. “Omdat we ons oorspronkelijk uitsluitend op kartingcentra richten, werden we al snel een internationaal bedrijf”, zegt Lebouille. “De focus ligt sinds de start op de kwaliteit en de flexibiliteit van de software. In de loop der jaren hebben we ons verbreed naar andere ondernemingen in de vrijetijdssector, wat ook lukt dankzij de expertise die we in de kartingsector hebben opgebouwd. Van alle entertainmentactiviteiten is karting de meest complexe. Als je de diverse processen van karting snapt en ook aankunt, kun je eenvoudiger de omslag te maken naar andere activiteiten. Zo heb je bij karting bijvoorbeeld een verplichte registratie om het risico te dekken. En daarnaast moet je onder meer weten wie er in de kart gaat zitten, de kart aanpassen aan die persoon en uiteindelijk in real time de resultaten aan de deelnemers kunnen tonen.”

BMI Leisure telt 35 werknemers, waar meer dan vijftien nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. ©  rr

De softwarepakketten die BMI Leisure ontwikkelt automatiseren diverse processen bij hun klanten. “Dat gaat heel ver, van bij de consument thuis die online wil boeken tot alles wat op de locatie zelf gebeurt”, vertelt Lebouille.

“Denk maar aan het registreren van de gasten, het plannen van de activiteiten en het bijhouden van resultaten. Onze klanten gebruiken de software ook voor de verkoop van eten en drinken, het opmaken van offertes, het sturen van rekeningen en het bijhouden van voorraden. Daarnaast capteren we ook de gastendata, waarmee we op het vlak van marketing diverse mogelijkheden kunnen aanbieden aan onze klant. Bijvoorbeeld welke promoties het best voor hen werken. Waar onze klanten voordien soms meerdere systemen gebruikten voor diverse toepassingen, kunnen ze dat nu allemaal met dezelfde software. Dankzij onze software kunnen vrijetijdscentra efficiënter werken, waardoor ze sneller kunnen groeien. En we helpen hen ook om hun omzet te verhogen. Eigenlijk biedt onze software alles wat je nodig hebt om een zaak te runnen in de entertainmentwereld.”

Ook diverse trampolineparken gebruiken de software van BMI Leisure. © rr

Onder meer Mol in Action uit Mol en SuperJump in Geel zijn klanten bij BMI Leisure, maar de Kempense onderneming is wereldwijd actief in zeventig landen. “Onze grootste kartingklant bijvoorbeeld is TeamSport Karting in het Verenigd Koninkrijk dat meer dan 35 vestigingen heeft”, zegt Lebouille. “De grootste vrijetijdstakken die gebruikmaken van onze software zijn karting, trampolineparken, lasergames, bowlings en lunaparken. Ook internationale ketens van vrijetijdscentra zoals het Britse Gravity Active Entertainment en Spaanse Sould Park Jump zijn klanten bij BMI Leisure. En eind dit jaar opent er in de Dominicaanse Republiek een pretpark dat gebruikmaakt van onze software. Wereldwijd zie je ook dat de vrijetijdscentra groter worden en een breder aanbod aan activiteiten hebben. Gravity Active Entertainment heeft recent bijvoorbeeld in Wandsworth (een district van Londen) een nieuwe vestiging van vier verdiepingen geopend waar je onder meer kan karten, bowlen, mini-golfen en darts kan spelen.”

BMI Leisure stond recent ook op de IAAPA Europe Expo in Londen. © rr

Recent stond BMI Leisure op de IAAPA Europe Expo in Londen, een grote beurs waar pretparken en attractiebouwers hun nieuwigheden voorstellen. “De uitdaging was om met onze stand zowel de kwaliteit van ons product naar voren te brengen als duidelijk te maken dat we onderdeel zijn van de vrijetijdsindustrie”, zegt Lebouille. “Dat is ook gelukt, want we hebben veel positieve reacties gehad op de beurs. In november gaan we ook met een vergelijkbare stand naar de beurs van Orlando in de Verenigde Staten.”

IDENTIKIT

BMI Leisure

Opgericht in 2020 door Philippe Van Elst als SMS-Timing

Begonnen als softwarebedrijf voor kartingcentra, ondertussen actief in de ruimere vrijetijdssector met meer dan 300 klanten in 70 landen

Heeft 35 medewerkers, met meer dan vijftien nationaliteiten

Adres: Molseweg 160, 2440 Geel

tel.: 014-560 070

www.bmileisure.com

MEER OVER Bij de zaak

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio