Nieuwe geluidsopname van vlak voor vliegtuigramp met voetballer Emiliano Sala: bange piloot zegt zelf “reddingsvest te zullen dragen”

De piloot van het vliegtuigje dat neerstortte met voetballer Emiliano Sala aan boord, had maar weinig vertrouwen in zijn toestel. De Britse omroep BBC bemachtigde een geluidsopname waarop te horen is dat piloot David Ibbotson aankondigt een “reddingsvest te dragen” tijdens de noodlottige vlucht. Hij zei ook tegen een vriend dat het vliegtuig “onbetrouwbaar” is.

De Telegraaf

Sala kwam in 2019 om het leven tijdens een vlucht van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. De 28-jarige Argentijn Sala maakte destijds de overstap van de Franse club Nantes naar Cardiff City. Zijn toestel verdween boven Het Kanaal van de radar. Het lichaam van Sala is teruggevonden, de stoffelijke resten van de piloot bleken onvindbaar.

De BBC ontdekte dat Ibbotson na zijn eerdere vlucht naar Nantes telefonisch zijn beklag had gedaan bij een medepiloot over zijn toestel. Hij zou in de lucht onder meer een verdacht geluid hebben gehoord. “Ik was halverwege Het Kanaal toen ik een knal hoorde”, zei de piloot. Ook zou een pedaal niet naar behoren hebben gewerkt. “Dit toestel moet terug de hangar in.”

Sala was er zelf ook niet gerust op. Hij stuurde vanuit het vliegtuig nog een stembericht naar vrienden en vertelde “bang” te zijn: “Het toestel lijkt uit elkaar te vallen...”

Vastgoed

Jobs in de regio