©  BELGA

Haven van Antwerpen-Brugge naar 13e plaats op wereldranglijst grootste containerhavens

De haven van Antwerpen-Brugge is tijdens het laatste half jaar één plaats gestegen op de wereldranglijst van grootste containerhavens. De haven ging van de veertiende naar de dertiende plaats en steekt zo Port Kelang voorbij; de belangrijkste toegangspoort naar Maleisië.

Bron: BELGA

“En toch is het duidelijk dat extra containercapaciteit onontbeerlijk is om onze positie als wereldhaven en economische draaischijf van België te verzekeren”, reageert de haven. “Wij zijn al jaren een wereldspeler in het containersegment. Deze dertiende plaats bevestigt dat. We hebben de voorbije maanden wel te kampen gehad met aanhoudende congestieproblemen in het containersegment.”

In de top tien zijn er geen wijzigingen, geven cijfers van het Franse bureau Alphaliner aan. Shanghai en Singapore prijken nog steeds netjes bovenaan. Vooral in China (Ningbo) en New York tekent men een mooie groei op qua containeroverslag. Na de top tien zijn er echter wel wat veranderingen - al blijft Rotterdam op elf staan.

Door de slechte resultaten van Port Kelang in Maleisië (-7,4 procent), kan Antwerpen-Brugge profiteren, al is er in Antwerpen-Brugge wel degelijk ook sprake van een achteruitgang (- 6,3 procent) in de containeroverslag, gerekend in de zogeheten ‘teu’ (Twenty Foot Equivalent Unit, red.).

Volgens havenmagazine Flows is de stijging van de Belgische haven te wijten aan de fusie tussen Antwerpen en Zeebrugge enkele maanden geleden. Daar kon het havenbedrijf niet op reageren - al geeft men wel aan dat men nu meer plaats ter beschikking heeft.

Vastgoed

Jobs in de regio