Zes doden bij hevige rellen in Iran nadat vrouw sterft omdat ze hoofddoek fout droeg

In Iran zijn er hevige protesten uitgebroken na de dood van de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini. De vrouw werd op 13 september opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek “niet correct” droeg. Ze belandde in coma op het politiekantoor en overleed drie dagen later in het ziekenhuis. De dood van de jonge vrouw wekte een golf van protest op. In de provincie Koerdistan overleden drie personen, in Kermanshah vielen twee doden.

Volgens de Iraanse autoriteiten stierf Mahsi Amini een natuurlijke dood, maar daar zijn de actievoerders minder zeker van. In Teheran en elders in Iran kwamen maandag betogers op straat. In Iraans Koerdistan, waar de jonge vrouw vandaan kwam, waren de protesten het grootst.

LEES OOK. Protesten in Iran en op sociale media na dood van gearresteerde vrouw (22)

Gouverneur Ismail Zarei Koosha sprak van drie “verdachte” doden en een “complot van de vijand”. Hij zei verder dat een van de slachtoffers was gedood door een wapen dat niet door de Iraanse veiligheidstroepen wordt gebruikt.

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten toonde zich eerder op dinsdag in een persbericht ongerust over Amani’s dood in gevangenschap, en de “gewelddadige reactie van de veiligheidsdiensten op de betogingen die volgden op de dood”. De politie zette bij de repressie niet alleen matrakken en traangas in, maar schoot – volgens de Hoge Commissaris – ook met scherp.

(tact)

Vastgoed

Jobs in de regio