Juliana en John hanteren al enkele jaren een sociaal en een regulier tarief in hun garage. © WOAD

Steeds meer klanten voor sociaal tarief van garage Kempen Auto’s

Ravels -

Alles wordt duurder en voor sommigen zelfs onbetaalbaar. Dankzij het unieke sociaal tarief kunnen klanten van garage Kempen Auto’s in Weelde (Ravels) toch veilig de baan op. “Er komen steeds meer mensen aankloppen, ook van ver buiten de regio.”

Wouter Adriaensen

Ze mikten eigenlijk vooral op Kempense klanten. Maar vandaag rijden mensen tot twee uur om hun auto binnen te brengen bij de garage Kempen Auto’s van John Van Gemeren en Juliana Doeve. “We hadden nooit gedacht dat we zoveel aanmeldingen zouden krijgen”, zegt het koppel. “Het zijn er honderden.”

John en Juliana bieden een volgens hen uniek sociaal tarief aan. “We hebben het concept zelf bedacht toen we om medische redenen thuis zaten en de eindjes aan elkaar moesten knopen. Daarom wilden we iets doen voor mensen met financiële problemen. We geven een korting van ongeveer 10% op het uurloon, dat al heel wat lager is dan in veel andere garages, en maken minimale winst op onderdelen. We verdienen minder maar dat hebben we er voor over.”

Screening

En ja, er hebben al mensen geprobeerd misbruik te maken van het sociaal tarief. “Die wijzen we de deur, met de boodschap dat ze terug mogen komen voor het reguliere tarief”, legt het koppel uit. “Hoe we het onderscheid maken? We doen een screening. Daarvoor nemen we contact op met de bewindvoerder of het OCMW. Klanten kunnen ook bewijzen dat ze een uitkering of pensioen krijgen of gebruik maken van de voedselbank.”

Opvallend: ondanks de energiecrisis is september relatief rustig. “De scholen en hobby’s gaan weer van start dus dit is een dure maand. Dan worden autokosten uitgesteld. Maar in het algemeen komen steeds meer mensen aankloppen. Ook bijvoorbeeld ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Alles wordt duurder dus hebben mensen minder te besteden.”

Ad-hoctherapeute

Een auto lijkt een luxe die in moeilijke omstandigheden geschrapt kan worden. “Maar voor veel klanten is die net levensnoodzakelijk”, menen John en Juliana. “’s Nachts rijdt er geen openbaar vervoer van de Kempen naar de werkplaatsen in de haven van Antwerpen. Met de auto geraken ze in het ziekenhuis, aan de voedselbanken, bij vrienden.”

John groeide op tussen de auto’s en sleutelt in de garage, Juliana doet de administratie. Al neemt ze soms ook de rol van ad-hoctherapeute op. “Je ziet niet aan de voordeur wie het moeilijk heeft en wie niet. Er is veel schaamte vanwege het onbegrip en ongemak. Maar veel klanten willen ook hun verhaal even kwijt. Daarom werken we enkel op afspraak, om iedereen zijn privacy te gunnen.”

Tot en met zondag 25 september organiseert Kempen Auto’s opnieuw een gratis autocheckmarathon. “We kijken de auto na en maken een vrijblijvende offerte voor eventuele herstellingen op. Inschrijven is wel verplicht want doorgaans zijn onze marathons heel snel volgeboekt.”

www.kempenautos.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio