De dementievriendelijke wandeling in Gierle is aangeduid met vergeet-mij-nietjes. © Gemeente Lille

Dementievriendelijke wandeling leidt door Gierle: “Onderweg kan je liedjes van vroeger beluisteren”

Gierle -

De gemeente Lille lanceerde woensdag, op Wereld Alzheimer Dag, een beleefwandeling voor mensen met dementie. De rolstoelvriendelijke wandeling van 1,8 kilometer in Gierle speelt in op herinneringen en zintuigen van de deelnemers. Zo kunnen ze onderweg liedjes als Margrietje van Louis Neefs beluisteren.

Bart Van den Langenbergh

De dementievriendelijke wandeling in Gierle wil oude verhalen weer naar boven laten komen en de zintuigen prikkelen. De gemeente Lille realiseerde de wandeling vanuit de stuurgroep Dementievriendelijk Lille samen met het woonzorgcentrum Lindelo en het Regionaal Expertisecentrum Tandem. Niet toevallig lanceerde de gemeente de wandeling op 21 september, op Wereld Alzheimer Dag.

“Meer dan 270 personen in onze gemeente kampen met dementie. 9% van alle 65-plussers krijgt ermee te maken”, zegt Chiel Danckers (Inzet), schepen van Gezondheid in Lille. “Als dementievriendelijke gemeente willen we met allerlei activiteiten dementie bespreekbaar maken en het taboe errond doorbreken. Met de dementievriendelijke willen we mensen met dementie en hun naasten de kans geven om samen in beweging en tot ontmoeting te komen. Samen beleven, herinneringen ophalen en plezier maken: dat is het allerbelangrijkste.”

In de brochure die bij de wandeling hoort, staan vragen die helpen verhalen naar boven te laten komen.

“Je kan QR-codes scannen en zo liedjes van vroeger zoals Margrietje van Louis Neefs beluisteren”, legt de schepen uit. “Het parcours van 1,8 km is zorgvuldig bewegwijzerd met herkenbare vergeet-mij-nietjes. Die zijn voor iedereen het symbool dat we ons inzetten voor een toekomst zonder dementie en om bewustwording over deze ziekte te vergroten.” De wandeling vertrekt aan de dagopvang voor ouderen (CADO) in de Kloosterstraat in Gierle. De brochure is verkrijgbaar aan het onthaal in het gemeentehuis, in de CADO of bij Lindelo in Lille.

www.lille.be/dementie

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio