Dante rust wat uit in zijn eigen Hop Up-creatie. Hij komt elke woensdagnamiddag naar de opvang in de Regenboog: “Nog leuker nu met de Hop Ups.” © BERT DE DEKEN

Hop Up plaatst honderdste speeltoestel in De Regenboog, waar het allemaal begon

Turnhout -

De nieuwe naschoolse opvang in Freinetschool de Regenboog heeft een mooi cadeau ontvangen. De Turnhoutse firma Hop Up plaatste er enkele van de gelijknamige speeltoestellen, meteen de honderdste levering.

Wouter Adriaensen

’s Ochtends snel een boterham eten om pas ’s avonds met geschaafde knieën en natte voeten huiswaarts te keren. Het is een jeugd die vandaag niet veel kinderen meer meemaken. “Kinderen brengen meer vrije tijd door in georganiseerde settings zoals de opvang op school”, zegt Eva Maréchal, speelarchitect bij Hop Up. “Dat gebeurt meestal in veilige, maar saaie ruimtes. Terwijl vrij en voluit spelen net de motor van de ontwikkeling van jonge kinderen is.”

Vanuit impactorganisatie Blenders ontstond zo zes jaar geleden Hop Up. Met studenten Productontwikkeling van Universiteit Antwerpen werden de gelijknamige speelelementen ontworpen. “We hadden een aantal voorwaarden: Hop Ups moeten makkelijk opbergbaar zijn, stevig maar toch licht zodat kinderen ze zelf kunnen tillen en multifunctioneel binnen één systeem. Zo kunnen allerlei constructies gebouwd worden, van een klimparcours over een laboratorium of ruimteschip tot een knus zithoekje.”

 ©  BERT DE DEKEN

Honingraathuisje

Ondertussen toverden de Hop Ups al tientallen locaties om van saaie turnzalen tot uitdagende speelomgevingen. De honderdste Hop Up Playground werd geïnstalleerd in de Turnhoutse Freinetschool de Regenboog. Daar creëerde Stad Turnhout dit schooljaar zeventig nieuwe naschoolse opvangplaatsen. “Vijf jaar geleden testten we hier ook onze eerste prototypes uit”, vertelt Eva. “Die worden vandaag nog steeds gebruikt in de school.”

De onderdelen voor de recycleerbare Hop Ups worden gemaakt in Turnhout, Antwerpen en West-Vlaanderen. Corona gooide twee jaar lang roet in het eten met scholen die gesloten waren of aan crisismanagement moesten doen. “Maar ook toen bewezen onze flexibele speelomgevingen hun nut.” Vandaag kijkt Hop Up ook over de grens naar de Nederlandse markt.

Dante is alvast een tevreden gebruiker. “Elke woensdagnamiddag kom ik naar de opvang”, vertelt hij in zijn zelfgebouwd honingraathuisje. “Dit is het leukste ooit, ik kan hier mee dingen bouwen, spelen en rusten.” Schepen voor Jeugd Jan Van Otten (Vooruit) is trots op het Turnhoutse product. “De Hop Ups bieden de kinderen extra speelprikkels.”

Eva Maréchal demonstreert dat de Hop Ups stevig maar toch licht zijn. © BERT DE DEKEN

 ©  BERT DE DEKEN

www.hopup.be

MEER OVER Bedrijven Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio