Ook in het sociaal huis in Beerse gaat de thermostaat naar 19 graden. © RR

Lokaal bestuur pakt hoge energiekosten aan: verwarming gaat lager en zonnepanelen op gebouwen

Beerse -

Het lokaal bestuur van Beerse schakelt een tandje bij om de hoge energiekosten te beperken. De gemeente start met een energieprestatietraject voor negen gebouwen, installeert zonnepanelen en schakelt over op ledverlichting. De temperatuur in de gemeentelijke gebouwen gaat ook naar negentien graden, met uitzondering van het zwembad en het woonzorgcentrum.

Bart Van den Langenbergh

De energiefacturen swingen ook voor lokale besturen de pan uit. Dat is in Beerse niet anders. Het lokaal bestuur van Beerse wil met een actieplan energie een versnelling hoger schakelen om de kosten wat in te perken. “Samen met Oud-Turnhout werken we aan een energieprestatietraject. Installateurs krijgen de uitdaging om een zo ambitieus en rendabel mogelijk voorstel te maken om energie te besparen in negentien gebouwen, waarvan negen in Beerse”, zegt Dries Huygelen, coördinator Energie in Beerse. “Tegen midden 2023 duiden we de meest geschikte firma aan om het energieverbruik van de lokale besturen in Beerse en Oud-Turnhout te laten zakken. We mikken voor al deze gebouwen samen op een vermindering van 30% van het energieverbruik.”

Zonnepanelen

De gemeente Beerse startte ook een traject met Campina Energie om zowel op het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw als op de turnzaal van basisschool Albertstraat zonnepanelen te leggen. Het lokaal bestuur investeert ook zelf in zonnepanelen op een aantal kleuterklassen van de school.

Zowel in het woonzorgcentrum als in een deel van de basisscholen Albertstraat en De Singel installeert het bestuur nieuwe verlichting. Daarnaast zal ook een deel van basisschool Albertstraat en De Singel nieuwe verlichting krijgen. In de kleinere, gemeentelijke gebouwen wil de gemeente de armaturen vervangen door een led-alternatief. De temperatuur in de gemeentelijke gebouwen gaat omlaag naar negentien graden, behalve in het zwembad en in de woonzorgsite.

Op de Loods van de gemeente Beerse liggen al zonnepanelen. © RR

Samen met Fluvius wil Beerse het brandregime van de openbare verlichting verminderen. Het project van de verledding van de openbare verlichting zit volgens de gemeente op kruissnelheid om tegen 2030 helemaal afgerond te zijn. De realisatiegraad van de verledding ligt nu op 20 tot 25%.

Duurzaam patrimonium

Verder werkt de gemeente aan een duurzaam patrimoniumplan voor onder meer de site van Don Bosco en jeugdterreinen, bij Giblo op de Antwerpseweg en bij de lokale opvanginitiatieven “Door de huidige energiecrisis zijn we de uitvoering van ons duurzaam patrimoniumplan enorm aan het versnellen”, legt Dries Huygelen uit.

Het lokaal bestuur vraagt alle medewerkers en gebruikers om zo duurzaam mogelijk om te springen met energieverbruik in de gemeentelijke gebouwen.

Duurzame verlichting in De Pegger in Vlimmeren. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio