Edelhert maakt nachtwandeling in centrum Kalmthout: “Dier is ergens ontsnapt”

Kalmthout -

Een opvallend beeld in Kalmthout in de nacht van dinsdag op woensdag. Enkele bewoners merkten rond 4u ’s nachts een edelhert op dat op zijn dooie gemak een wandeling door het centrum maakte. Het dier verdween uiteindelijk in de bossen in de omgeving van de Kalmthoutse Heide.

Jarit Taelman

Het voorval vond plaats rond 4u. “We kregen verschillende meldingen van buurtbewoners en toevallige passanten die een groot hert hadden zien lopen in het centrum van Kalmthout”, zegt Patrick De Smedt van de lokale politie Grens.

Op basis van die meldingen kon de politie de vermoedelijke route van het edelhert in beeld brengen. Het dier kwam uit de omgeving van Wildert en dus de Kalmthoutse Heide richting de IJzerenwegstraat en de Statiestraat, om daarna rechtsomkeer te maken. “Ter hoogte van De Greef probeerden onze ploegen contact te maken het hert, maar het beest reageerde schichtig en vluchtte terug de bossen in”, aldus De Smedt.

Ook Lucas Bergmans, boswachter bij het Agentschap voor Natuur en Bos, zag de opmerkelijke beelden passeren. “Het gaat om een edelhert dat zo goed als zeker ergens is ontsnapt”, stelt hij. In Vlaanderen komt het edelhert namelijk enkel voor in de Voerstreek of heel sporadisch aan de grens met Nederlands-Limburg. De eigenaar van het edelhert in Kalmthout heeft zich bij de politie Grens gemeld. Het dier zelf is wel nog steeds op vrije voeten.

Dat het dier net nu is ontsnapt, is op zich niet zo verrassend. “Het is namelijk bronsttijd of paartijd, waarin het edelhert op zoek gaat naar soortgenoten”, verduidelijkt Bergmans.

 © rr

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio