©  AFP

Tweevoudige wereldkampioen Julian Alaphilippe: “Honderd procent klaar ben ik niet, maar voel wel dat ik op de wedstrijd kan wegen”

Julian Alaphilippe had zich de voorbereiding op het WK in Wollongong anders voorgesteld, maar toch denkt hij een rol van betekenis te kunnen spelen op de titelstrijd van zondag. “Ik ben er klaar voor om de regenboogtrui in de Franse ploeg te houden”, aldus de kopman van Frankrijk, die woensdag vernam dat zijn ploegmaat Remi Cavagna in de selectie nog wordt vervangen door Benoit Cosnefroy.

Hugo Coorevits

De tweevoudige wereldkampioen gaf toe dat hij minder uitgesproken kopman is dan de voorbije twee jaren, in Imola en in Leuven. “Dat gaat me beter af. Ik heb dit keer ook geen andere keus. Ik had hier liever in andere omstandigheden gezeten, maar ik denk dat er niemand twijfelt aan mijn instelling. Ik heb enorm veel goesting en voel me eerder ontspannen dan anders. Mijn vorm kon nog beter, maar er was de blessure in de Vuelta. Nog maar een keer. Dit was dit keer een beetje de keer te veel. Dikwijls overviel me de goesting om de fiets in de garage te zetten en te wachten tot 2022 voorbij was. En toch ben ik blij dat ik hier met de andere Fransen aanwezig ben”, zei hij tijdens de persconferentie van de Fransen woensdag.

De Fransman draaide er niet omheen. “Ik ben niet honderd procent, maar ik ben wél bereid om me pijn te doen en het beste van mezelf te geven voor de ploeg. We hebben het juiste profiel in het team voor dit parcours dat een slijtageslag wordt. Al zijn we misschien minder favoriet dan de voorbije jaren. In de Vuelta voelde ik dat de conditie beter en beter werd. Tot ik er lag... Uiteindelijk kwam ik nog goed weg met alleen meer een dislocatie van de schouder, maar anderzijds heb ik niet de garanties die ik andere jaren had op de vooravond van het WK. Ik acht me in staat om op de koers te wegen en de ploegmaten te helpen indien dit nodig is. Ik ben één van de leiders, niet dé enige. We spelen de collectieve sterkte van de ploeg uit. In deze Franse ploeg zitten renners die de topvorm vast hebben.”

Naar eigen zeggen voelt Alaphilippe niet de minste druk. “Vorig jaar ook niet hoor. De enige keer dat ik dit een beetje gevoeld heb, was voor Imola 2020. Vorig jaar was ik bereid om te verliezen. Dat is ook de reden waarom ik in Leuven zo koerste. Ik denk dat het hoofd méér het verschil maakt dan de benen”, aldus de uittredende wereldkampioen die het ook even snel over het parcours had. “De helling in de finale is in werkelijkheid zwaarder dan dat je op papier vermoedt. Waarschijnlijk zullen enkele landenploegen het tempo zo hoog leggen zodat de titelstrijd zo laat mogelijk openbreekt. Maar als er vroeg gekoerst en aangevallen wordt, zal het echt een heel zwaar wereldkampioenschap worden”, blikte Alaphilippe vooruit.

Vastgoed

Jobs in de regio