De bewoners maakten samen een kunstwerk. Een vlinder die bestaat uit allemaal vlinders die de bewoners inkleurden. © Guy Delforge

Contactclown Danielle zingt samen met bewoners met dementie van SOLV: “Bewoners krijgen plots een glimlach op het gezicht”

Bornem -

In het seniorencentrum Onze-Lieve-Vrouw (SOLV) in Bornem werd woensdag, op de Wereld Alzheimer Dag, ook extra aandacht gegeven aan de bewoners met dementie. Er was een zangstonde in het café van SOLV en er werd een kunstwerk onthuld dat de bewoners maakten. SOLV werkt ook met contactclowns en heeft er zelfs eentje in dienst.

Guy Delforge

“Muziek is een van de toegangspoorten om in verbinding te kunnen treden met bewoners met dementie”, zegt Lesly Gosse, verantwoordelijke Wonen&Leven en referentiepersoon dementie van SOLV. “Uit onderzoek weten we dat de zintuigen tot het laatste moment bewaard blijven, dus daar willen we ook volop op inzetten. De contactclowns slagen erin om op een heel eenvoudige manier – door het gebruik van eenvoudige woorden en zinnetjes – toch verbinding te maken met bepaalde bewoners. Mensen die voordien niets meer zeggen of geen teken van herkenning geven, krijgen plots een glimlach op het gezicht of beginnen mee te zingen. Dat is fijn voor ons, maar ook voor de familie omdat ze zien dat er toch een vorm van contact mogelijk is.”

Danielle Negri maakt deel uit van het team Wonen&Leven van SOLV en kreeg een opleiding tot contactclown. Ze zat de hele woensdagvoormiddag in het café van het centrum te zingen voor – en vooral met – bewoners met dementie. “Ik wou contactclown worden omdat ik een grote passie heb voor mensen die het al wat moeilijker hebben in het leven”, zegt Danielle Negri. “Mensen met dementie voelen zich soms geïsoleerd omdat ze zich niet begrepen voelen. Familie begrijpt hen dikwijls ook niet omdat ze alle contact hebben verloren. Als ik dan iemand kan zijn die hen een moment van authentiek contact geeft, waardoor ze zich niet eenzaam voelen, dan ben ik de gelukkigste mens van de hele wereld. Het liefst werken we met twee clowns bij één bewoner. We spelen soms in op iets dat de bewoner zegt, maar meestal maken we zelf een opening met liedjes van vroeger. Voor hen geeft dat herkenning, het geheugen dat overblijft is dat van in de kindertijd. Door oude liedjes te zingen, heb je snel contact. Veel mensen hebben ook nood aan zachte aanrakingen: hun hand even vasthouden of zacht door het haar strijken.”

Danielle Negri zingt veel samen met de bewoners en is ook contactclown. © Guy Delforge

SOLV wil Danielle geregeld met een collega-contactclown laten werken. Om dat te betalen, werd de confituuractie gestart. “We maakten samen met bewoners verschillende soorten confituur en begonnen die te verkopen tijdens het tuinfeest”, zegt An Jordaens van het team Wonen&Leven “Het management heeft de opbrengst nog een verdubbeld, zodat we tien keer een contactclown kunnen boeken.”

In het café van SOLV werd gisteren ook een kunstwerk onthuld dat de bewoners de voorbije weken knutselden. “Het is een vlinder die bestaat uit allemaal vlinders die we kleurden”, zegt Jordaens. “Hier en daar is er een witte vlek in plaats van een vlinder omdat we voelen dat er gaten zijn in ons geheugen. Bovenaan heeft de grote vlinder een uitstulping die bestaat uit allemaal kleine vlindertjes, dat zijn flarden van herinneringen die ons verlaten.”

 © Guy Delforge

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio