De Heistse Bernadette De Cat zette in 2015 de schouders onder de doorstart van een Heistse Markant-afdeling. Intussen is ze ook regiovoorzitter van dat netwerk van en voor ondernemende vrouwen. © Joren De Weerdt

Bernadette (71) aan het hoofd van Markant Mechelen-Turnhout: “Ondernemende vrouwen hebben al eens nood aan andere input”

Heist-op-den-Berg, Mechelen, Turnhout -

De Heistse Bernadette De Cat (71) is sinds deze maand regiovoorzitter van Markant Mechelen-Turnhout. In 2015 was ze de drijvende kracht achter de doorstart van een Markant-afdeling in Heist-op-den-Berg, die ze sindsdien coördineert. De extra uitdaging op regionaal niveau ziet ze helemaal zitten. “Ik wil alle afdelingen in de regio met interesse volgen, aanmoedigen en bijstaan”, zegt ze. “Ik zal dan wel wat extra kilometers moeten afleggen.”

Kristof Van Rompaey

De socioculturele verenging Markant is een netwerk van en voor ondernemende vrouwen. Samen met de groepen van Best Pittig en Artemis maakt ze deel uit de overkoepelende organisatie Markant vzw. Markant en Best Pittig hebben samen zo’n driehonderd lokale afdelingen in Vlaanderen. Vorig jaar kreeg de Heistse Bernadette De Cat de vraag om zich kandidaat te stellen als regiovoorzitter van Markant Mechelen-Turnhout. Sinds deze maand neemt ze die functie ook waar.

De nieuwe voorzitter is in haar thuisgemeente onder meer actief in de gemeenteraad, trekt er al jaren educatieve, Europese en buitenlandse projecten en zet zich onder meer in voor vredes- en herinneringseducatie. “In 2015 werd me gevraagd om opnieuw met een Markant-afdeling in Heist te beginnen”, legt De Cat uit. “Zeker een jaar of twintig geleden is er eentje geweest. Omdat ik er lid van was, vond de Markant-consulente mijn gegevens terug in het archief en heeft ze me gecontacteerd.”

De Cat vond het al een tijd jammer dat Heist zonder afdeling zat. Een heropstart zat al langer in haar achterhoofd. “Ik was dus erg blij met dat telefoontje”, zegt ze. “Voor de kick off nodigden we heel wat markante dames uit de Heistse regio uit, in de ruime zin, want natuurlijk is iedere vrouw markant. Er was in elk geval een grote behoefte aan een platform waar ondernemende vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen. Veel van hen staan in een echte mannenwereld en hebben al eens nood aan een andere input of een gesprek over een andere interesse.”

Vrijwilligerswerk

De socioculturele vereniging behandelt een breed spectrum aan thema’s en activiteiten. “Op 20 oktober laten we met de Heistse afdeling bijvoorbeeld twee sprekers aan het woord over de kracht van vrouwelijk leiderschap”, zegt De Cat. “In november geeft mijn dochter meester Domnique De Bie uitleg over de zorgvolmacht. We gaan ook de culturele toer op, met onder meer een avond rond Leonard Cohen. De activiteiten vinden telkens plaats op een andere locatie in Heist, tenzij we op verplaatsing gaan. Het vorige werkjaar sloten we af aan de abdij van Westmalle. Intussen zijn we in Heist met een team van zes mensen dat de activiteiten bespreekt en er samen over beslist. Als coördinator draag ik de eindverantwoordelijkheid.”

“Mechelen-Turnhout is een grote regio, maar ik wil aan alle groepen interesse besteden, hen coachen en bijstaan”, zegt de nieuwe regiovoorzitter. © Joren De Weerdt

Haar engagement in Heist-op-den-Berg combineert De Cat voortaan met het regionaal voorzitterschap van Mechelen-Turnhout, een mandaat van vier jaar, dat nadien nog eens met vier jaar kan verlengd worden. Een heel takenpakket erbij dus. “Op vrijwillige basis weliswaar”, benadrukt ze. “Markant is zowel nationaal, provinciaal als regionaal sterk georganiseerd. Ik keek er zelf van op. Alle lokale afdelingen draaien op vrijwilligers. Nationaal werkt wel een aantal mensen in dienstverband. Zij brengen onder meer thema’s aan en zorgen voor zaken als brochures, lay-outs of documenten.”

Grote regio

De nieuwe regiovoorzitter wil haar opdracht ter harte nemen. “Mechelen-Turnhout is een grote regio, maar ik wil aan alle groepen interesse besteden, hen coachen en bijstaan”, zegt ze. “Het feit dat Markant zo goed gestructureerd is helpt natuurlijk ontzettend. Ik zal ook geregeld op nationaal niveau moeten terugkoppelen en samenzitten met andere Vlaamse regiovoorzitters. Bijzonder interessant, omdat je zo telkens weer nieuwe ideeën opsteekt.”

De vzw Markant ontvangt subsidies van de Vlaamse Gemeenschap op basis van het aantal ingeschreven leden. “Maar we leggen niet vanaf de eerste kennismaking de nadruk op dat lidmaatschap”, zegt De Cat. “We nodigen dames van harte uit om eens deel te nemen. Voelen ze zich daar goed bij en komen ze graag terug? Dan vragen we wel om lid te worden.”

https://markantvzw.be/markant/in-je-buurt/mechelen-turnhout-regionaal

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio