Het kruispunt van de Gitschotellei, Drakenhoflaan en Boekenberglei. Hier zal de nieuwe keerlus worden aangelegd. © Dirk Kerstens

Heraanleg Boekenberglei-Gitschotellei-Drakenhoflaan en verplaatsing keerlus goedgekeurd maar: “Plannen bedreigen populaire markt”

Borgerhout, Deurne -

Het stadscollege heeft het definitieve ontwerp voor de heraanleg van het grootste deel van de Boekenberglei en gedeeltes van de Gitschotellei en de Drakenhoflaan goedgekeurd. Ook zal de huidige keerlus van de tram ter hoogte van de Sint-Rochusstraat worden verplaatst naar de Gitschotellei/Drakenhoflaan-Boekenberglei-Cruyslei. Het district Borgerhout laat weten niet opgezet te zijn met die beslissing, onder meer omdat die een streep zou trekken onder de populaire woensdagmarkt op de Gitschotellei.

Elien Van Wynsberghe

Verloopt alles volgens plan, dan zouden de werken al in het najaar van 2023 van start gaan. Concreet worden de Boekenberglei tussen de Sint-Rochusstraat en de Drakenhoflaan, en de Drakenhoflaan/Gitschotellei tussen de Boekenberglei en de Cruyslei onder handen genomen. Die delen worden van gevel tot gevel heraangelegd. Die heraanleg moet leiden tot groene straten met compacte, overzichtelijke en verkeersveilige kruispunten.

“De fietspaden waren hier echt aan een heraanleg toe”, aldus schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Ze waren in slechte staat en ook te klein voor de stijgende aantallen fietsers. De heraanleg past ook in een groter plan: de Gitschotellei en de Boekenberglei liggen op de districtenfietsroute, waarmee we de verschillende districten met elkaar verbinden met comfortabele fietspaden, om het stadscentrum heen.”

De huidige keerlus voor de tram in de Boekenberglei zorgt vandaag dan weer voor onveilige situaties omdat de tram over de fiets- en voetpaden heen keert. “Dat is niet meer aanvaardbaar”, liet schepen Kennis eerder al verstaan. En dus zal die keerlus worden verplaatst, ondanks eerder protest van buurtbewoners, handelaars, oppositiepartijen Groen en PVDA en het Borgerhoutse districtsbestuur.

De nieuwe keerlus. © Stad Antwerpen

“Niemand wil dit project, maar toch zet de stad door”, reageert districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). “Omdat de stad geen zin heeft in protest, zijn de buurt en de districten bovendien vakkundig buitenspel gezet. Het definitief plan is voor advies niet in de districtsraad van Borgerhout gepasseerd. Dat is tegen alle spelregels in.”

Het districtsbestuur ziet vier problemen. “De aanleg van de tramsporen bedreigt de prachtige bomen op de Boekenberglei. De tram zorgt op de kruispunten voor nog meer gevaarlijke situaties. De aanleg van extra tramsporen is een dure investering die niet zorgt voor extra openbaar vervoer. Meer nog: tramlijn 9 wordt ingekort. En last but not least: de huidige plannen bedreigen de markt van de Gitschotellei.”

“Tot een gedragen oplossing komen voor markt”

Zeker dat laatste punt komt hard aan. “De woensdagmarkt staat er al decennia en is een vaste waarde in de buurt geworden. De Gitschotellei is één van de populairste markten van de stad,“ zegt districtsschepen van Markten Ben Van Duppen (PVDA). ”Dit is een koude douche, zowel voor de marktkramers als voor de bezoekers van de markt.” Tijdens de werken zal de markt verplaatst worden naar de Karel De Preterlei. “Maar wij krijgen geen enkele garantie dat ze na de werken terug kan keren naar de Gitschotellei.”

Antwerps schepen van Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) benadrukt dat de markt op Borgerhouts grondgebied plaatsvindt en dat het niet om een bovenlokale markt gaat. “Het is dus aan het district Borgerhout om voor een oplossing te zorgen. Maar wij hebben het beste voor met deze markt en blijven bereid om overleg te faciliteren om zo tot een gedragen oplossing te komen en een nieuwe locatie te vinden waar zowel marktkramers als bezoekers zich in kunnen vinden. De toekomst van deze markt moet op de lange termijn verzekerd worden.”

De woensdagmarkt op de Gitschotellei. © Dirk Kerstens

Freddy Lorent, districtsschepen van Publieke Ruimte in Deurne (Open Vld) reageert op zijn beurt positief op de plannen. “Ik heb altijd gezegd dat ik pas wegga als de heraanleg van de Boekenberglei gerealiseerd is”, aldus Lorent. “In die zin ben ik heel blij met de vooruitzichten. Bovendien is de keerlus van de tram nu levensgevaarlijk. Al begrijp ik de bekommernis wel van de mensen die deze keerlus niet graag op de nieuwe locatie zien komen.” Wat de markt betreft, hoopt ook Lorent dat die na de werken weer op haar huidige locatie kan doorgaan. “Dat is een gedragen standpunt van de volledige Deurnese districtsraad.”

Positieve bomenbalans

Wat tot slot het groen in de straten betreft, verzekert schepen van Groen Els van Doesburg (N-VA) dat het definitieve ontwerp voor een grote uitbreiding van publiek groen zal zorgen. “Zo worden er bijna honderd nieuwe bomen geplant. Enkele bomen worden verplant naar een andere locatie binnen het projectgebied. De kenmerkende eiken in de Boekenberglei blijven behouden. En de groeiomstandigheden van alle bomen worden verbeterd door meer ondergronds wortelvolume en grotere plantvakken te voorzien.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio