Bill Kartoum (op het beeld met vrouw Patrizia in 2013) dirigeert nu zijn circus vanuit het hiernamaals. ©  Jimmy Kets

Zes jaar na zijn dood herleeft geest van circusdirecteur Bill Kartoum in Nieuw Magic Circus: binnenkort ook in Antwerpen

Kontich, Zoersel -

Binnenkort zal het zes jaar geleden zijn dat Bill Kartoum uit Kontich op een zucht van zijn 88ste verjaardag overleed. In alle stilte verrees afgelopen zomer zijn Magic Circus onder de naam Nieuw Magic Circus. De Limburgse entertainer en circusliefhebber Dimitri Nollet (36) brengt er nu een odeprogramma aan Bill en zijn vrouw Patrizia, met de zegen van die laatste. Binnenkort strijkt het Nieuw Magic Circus voor het eerst in het Antwerpse neer, meer bepaald in Rijkevorsel en Sint-Antonius (Zoersel).

Kristin Matthyssen

Bill Kartoum was de oudste circusdirecteur van Europa. ©  BERT DE DEKEN

Bill Kartoum (Leo Verswijvel), de oudste circusdirecteur van Europa, overleed op 5 november 2016. Normaal zou hij op 13 november 88 zijn geworden. In augustus van datzelfde jaar gaf hij zijn laatste show. Na een val thuis bij de afbraak van een hangar werd hij kort na zijn laatste optreden met een bloedklonter opgenomen in het ziekenhuis in Wilrijk. Hij stierf drie dagen na de grote Oleg Popov, de wereldberoemde Russische clown.

Levende kanonskogel, leeuwentemmer, acteur in spaghettiwesterns, nachtclubartiest: Bill Kartoum was niet te doen. Hij deed het allemaal. In het casino van Beiroet moest hij met een zweep de kleren van de vrouwen hun lijf zwiepen. Toch leerden veel Vlamingen hem pas kennen toen hij als messenwerper optrad in De Laatste Show, waar hij zijn veel jongere Italiaanse vrouw Patrizia Lotti slechts op een haar na miste.

Bill Kartoum als leeuwentemmer. ©  rr

Legende

“Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet”, zegt Limburger Dimitri Nollet (36) uit Halen. “Maar ik zit beroepshalve in de entertainmentsector, treed op als clown en heb een grote fascinatie voor circus. De figuur van Bill Kartoum boeide me. Ik begon alles over hem te lezen en raakte meer en meer doordrongen van het feit wat voor een circuslegende hij wel is geweest. Omdat ik zelf met een programma had rondgetoerd, ben ik naar weduwe Patrizia in Kontich getrokken. Na lange onderhandelingen - ikeb haar moeten overtuigen van mij hn goede bedoelingen - heb ik de tent van het Magic Circus kunnen overnemen, om het levenswerk van Bill verder te zetten. Zelf hadden ze geen kinderen, dus een volgende generatie is er niet.”

Patrizia Lotti kwam haar goedkeuring geven. ©  rr

Die tent is een verhaal apart. Het Magic Circus van Bill en Patrizia Kartoum toerde jarenlang met een iglotent rond. Op een gegeven moment werd hun tent weggeblazen aan de kust in een storm. Bill had veel last om zijn kosten vergoed te krijgen door de verzekeringen. Terwijl iedereen dacht dat hij ging stoppen, kocht hij op zijn 87ste een prachtige nieuwe tent, met sterren. Bill Kartoum kon ze slechts zes keer opstellen.

Bill waakt de hele show over de tent. ©  rr

“Het is een heel intieme tent van vijftien op dertien meter”, vertelt Dimitri. “Onze show is opgevat als hommage. Het portret van Bill Kartoum hangt centraal. Via een stemmenimitator hebben we de stem van Bill opgenomen, waarbij hij bij de opening het publiek vanuit de hemel toespreekt. Na de eerste act vertelt hij dat hij er vrede mee heeft en benoemt hij de clown tot nieuwe circusdirecteur. Dat ben ik dus. Het is dan aan de clown om op zoek te gaan naar andere artiesten. Dat gaat met een terugblik op nummers die Bill en Patrizia Kartoum deden. Zo brengen we het pistoolnummer op komische wijze, zonder écht pistool. De beroemde illusie waarbij Bill Patrizia in twee zaagde in een kist doen wij ook, maar wij zagen een meisje in vier. We hebben ook een fakir met messen, als eerbetoon.”

“Het Nieuwe Magic Circus is wel met een moderne, frisse wind. Bill zette bij wijze van spreken nog een platendraaier op als hij muziek ging spelen. Nu is dat allemaal digitaal.”

Een vuurspuwer. ©  rr

Papegaaien en duiven

Op de poster staat een gedresseerde gans en andere dieren. Ook wel leuk, want dierenliefhebster Patrizia had een nummer met katten en tamme duiven. “Klopt, maar waarschijnlijk gaan wij alleen nog een kip en poezennummer brengen. Toen we opgestart zijn, brak de vogelgriep uit, en mochten we de gans niet meer meenemen. We hadden ook een nummer met papegaaien en duiven, maar de regelgeving op de huisvesting is sterk verstrengd. Ik zou eigenlijk al met een grote volière op tournee moeten gaan.”

 ©  rr

Patrizia Lotti (65), de weduwe van Bill Kartoum, woont nog steeds in Kontich. Ze kwam al naar drie voorstellingen kijken. “Haar goedkeuring is belangrijk voor ons”, zegt Dimitri. “Tot dusver traden we met het Nieuw Magic Circus enkel in Limburg en de kanten van Scherpenheuvel en Averbode op. Nu komen voor het eerst naar het Antwerpse. Op 7,8 en 9 oktober staan we in Rijkevorsel, op 14, 15 en 16 oktober op het Sint-Teunisplein in Sint-Antonius (Zoersel). Daarna keren we terug naar Lommel.”

Een hommage aan Bill en Patrizia Kartoum, staat duidelijk op de flyers vermeld. 

Patrizia Lotti met Dimitri Nollet. ©  rr

Als we naar Patrizia Lotti in Kontich bellen, blijkt dat zij nog dagelijks duiven dresseert, net zoals haar katten. Ze heeft ook nog twee tamme eenden en Engelse kippen. In maart is ze van vijf meter hoogte van een lift gevallen. Haar voet moest geopereerd worden. “Er zit een ijzeren plaatje in”, vertelt ze.

Of ze zelf niet graag eens zou mee optreden in het Nieuw Magic Circus? “Ik kan nog niet zo lang rechtstaan. Mijn herstel loopt nog volop. Ik zou wel graag opnieuw in rusthuizen optreden, zoals vroeger met Bill.” Dat het Nieuw Magic Circus een hommage is aan Bill, vindt ze wel goed. “Maar het is natuurlijk anders. Bill en ik waren echte circusartiesten. Het Nieuw Magic Circus is in een moeilijke periode begonnen, in de hittegolf. Ik heb ook gezegd dat ze niet alleen moeten flyeren maar meer affiches moeten hangen, zoals wij deden.” Je moet Patrizia het klappen van de zweep niet leren kennen. “Bill was een rasartiest, maar een heel koppige mens, een echte schorpioen. De tent kon ik alleen niet blijven houden, want ik krijg ze niet opgesteld. Toch zou ik graag op het terrein hier in Kontich zelf ook jaarlijks nog enkele eerbetonen aan Bill brengen.”

Bill Kartoum was niet te doen. ©  BERT DE DEKEN

Bill en Patrizia. ©  Jimmy Kets

Patrizia en Bill. ©  Jimmy Kets

Zijn beroemde messennummer. ©  Jimmy Kets

De hele voorstelling gebeurt onder het goedkeurend oog van Bill Kartoum. ©  RR

www.nieuwmagiccircus.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio