De Ridder Dessainlaan is vandaag al zone 30, maar in de nabije toekomst maakt de stad er ook een fietsstraat van. ©  Stijn Van de Sande

Mechelen vormt laan naar Vrijbroekpark om tot fietsstraat: “Druk gebruikte route bij schoolgaande jeugd maken we veiliger”

Mechelen -

Als alles volgens plan loopt, vormt de stad Mechelen de Ridder Dessainlaan in het voorjaar van 2023 om tot een fietsstraat. Op Plaisance- en de Herman De Coninckbrug komen er tweerichtingsfietspaden. Ook een conflictvrije regeling van de verkeerslichten in de buurt wordt bekeken.

Sven Van Haezendonck

De Ridder Dessainlaan verbindt het centrum met het Vrijbroekpark. “Het aantal fietsers dat er passeert is enorm, onder andere richting Hombeek. De straat is een druk gebruikte route bij schoolgaande jeugd en die maken we veiliger”, vertelt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Door de beslissing krijgt de nieuwe fietsstraat in de toekomst voorrang op alle zijstraten. Een doorlopend voetpad moet de veiligheid van voetgangers verhogen en ook de voorrangssituatie in de Ridder Dessainlaan verduidelijken. In het midden van de straat wordt een witte lijn gemarkeerd. Wie daar met zijn auto over rijdt, voelt net zoals op de autosnelweg meteen de trillingen. Het moet bestuurders er extra attent op maken dat ze fietsers niet mogen inhalen.

Groene eilanden

Daarom legt de stad in het midden van de Ridder Dessainlaan ook twee groene eilanden aan. En daar blijft het niet bij, want ook in de buurt neemt ze maatregelen om de veiligheid van fietsers te verhogen. “We gaan een aantal bewegingen logischer maken”, zegt schepen Vanmarcke. Zo worden de fietspaden op de twee bruggen op de Leuvense Vaart breder en zal je er in twee richtingen kunnen over fietsen.

Het Plaisanceplein is vandaag een wirwar van verkeersstromen. ©  Patrick Hattori

Daarnaast bekijkt de stad op de kruispunten in de buurt ook een conflictvrije regeling van de verkeerslichtten. Als fietsers en voetgangers groen krijgen, hebben autobestuurders altijd rood en omgekeerd. Aan de kant van het centrum wordt ook het eilandje tussen de bruggen onder handen genomen om fietsers en voetgangers er meer comfort te bieden.

Over de plannen organiseert de stad op dinsdag 4 oktober een infosessie. Die vindt tussen 17.30 en 19.30u plaats op het kruispunt van de Ridder Dessainlaan met de Fortuinstraat.

LEES OOK. Discussie over autostops in Mechelse wijk Nekkerspoel wakkert opnieuw aan

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio