Grote acteurs op de planken en Smaakmeesters: onze 10 toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/ Kristel Verbeke deelt de lakens uit in ziekenhuiskomedie ‘Proper Lakens’

Kristel Verbeke was een van de stichtende leden van de megapopulaire kinderband K3. In de jaren na haar vertrek in 2015 heeft ze zich ontpopt tot een creatieve duizendpoot. Met tv-programma’s als Kinderkopkes of Zorgen voor mama overtuigt ze als presentatrice, maar Verbeke kan ook acteren. Dat bewees ze in de vele K3-films en -musicals, en in 2019 ook in Kerstmis den boom in van de Sven De Ridder Company. Met datzelfde gezelschap gaat ze nog tot 27 november in zee voor de komedie Proper Lakens. Op de plastische afdeling van een ziekenhuis raken drie patiënten met elkaar aan de praat. Verbeke speelt Rachel, de vrouw van de ‘wat kalende hypochonder’ Jo Ceulemans die zich laat opnemen voor een haartransplantatie. Te zien in o.m. Theater Elckerlyc in Antwerpen (1&2/10), Geel (16/10), Oud-Turnhout (28/10), Heist-op-den-Berg (30/10) en Puurs (31/10).

www.svenderiddercompany.be

2/ Reuzen flaneren op Lierse Ommegang

 ©  Lier in Beeld

Voor het eerst in zeven jaar trekt op 2 en 9 oktober, telkens vanaf 14.30u, de Lierse Ommegang weer uit. Als gastheren leiden de reuzen van Lier je door de drie delen van dit spektakel. Een eerste deel met schuttersgilden en oude ambachten geeft een inkijk in hoe Lier ooit was en waar de stad vandaag voor staat. Het bijzondere huwelijk tussen Filips De Schone en Johanna Van Castilië uit 1496 wordt nog eens overgedaan. Ook paren wiens huwelijk werd voltrokken in 2022 sluiten bij dit tweede deel aan. Hoewel er in de eerste twee delen al verschillende reuzen de revue passeerden, heeft het slotdeel nog heel wat reuzen, fabeldieren en praalwagens in petto.

www.ommeganglier.be

3/ Tom Van Dyck met eega in relatiedrama

 ©  Jan Van der Perre

In hun ‘vermakelijkheidsbedrijf’ De Kempvader, opgericht in 1999, bundelen acteurs Alice Reijs en Tom Van Dyck (foto) de krachten om zelf aantrekkelijke producties te maken. Voor de tragikomedie Ex delen ze het podium met Marthe-Geke Bracht en Lucas Van den Eynde.

In Ex komen Bob en Sonja op bezoek bij Johan en Vera. Bob is de beste vriend van Johan en Sonja is zijn nieuwe vriendin. Een groot probleem is dat Bobs vorige vrouw de beste vriendin van Vera was. En zo strooit de afwezige ex alsnog roet in het eten. Te zien in o.a. Wilrijk (6 tot 8/10), Lint (12/10), Merksem (22/10) en Boom (28/10).

www.dekempvader.be

4/ Humorfeest Opendoek

Linda en Sven De Ridder. ©  Karel Hemerijckx

In Antwerpen organiseert Opendoek van 7 tot en met 9 oktober voor het eerst Food For Laughs, een evenement met de focus op humor en theater. Blikvanger is de voorstelling Les Anciens Combattants van het Centraal-Afrikaanse gezelschap Les Perroquets de Bangui. Terwijl de Centraal-Afrikaanse Republiek al jaren verwikkeld is in een burgeroorlog, tonen deze twee heren hoe belangrijk humor op scène is in oorlogstijd. Friedl’ Lesage hoort in Stormkop gasten uit via komische (beeld)fragmenten. Zo duik je op 8 oktober mee in de muziekbibliotheek, de YouTube-lijsten, het dvd- of videoarchief van broer en zus Sven en Linda De Ridder. Op 9 oktober is Danny Ronaldo aan de beurt.

www.opendoek.be

5/ Mechelen viert Werelddierendag met workshops in het Tivolipark

Tijdens Werelddierendag op 4 oktober gaat wereldwijd extra aandacht uit naar dieren. In Mechelen worden dieren en hun baasjes zondag tussen 12 en 17u in de watten gelegd in het Tivolipark. Op het parcours tussen het park en de dierenbescherming even verderop kan je een Beestige Quiz spelen in twaalf vragen. Je kan ook kijken naar een roofvogeldemonstratie, doggy dance of een demo met een politiehond. De jongste bezoekers kunnen dieren knuffelen in de knuffelweide of Insectenhotelletjes en kleibeestjes knutselen. Hondenbezitters kunnen hun dier leren omgaan met stadsprikkels of samen ontsnappen uit een escaperoom.

www.mechelen.be/tivoli

6/ Sfeervol feest in Lillo

Het Poldermuseum in Lillo. ©  Katrijn Van Giel

Zin om alle troeven van het polderdorp Lillo te ontdekken op een pittoresk dorpsfestival? Op zondag 2 oktober kan je op het Scheldefestival vanaf 11u terecht voor een tijdreis in het Poldermuseum, gegidste wandelingen door Natuurpunt, levend monumentaal erfgoed en ronddwalende straatacts aan de terrasjes van de Lillose cafés.

In de kerk van Lillo staan stemmige concerten op het programma: Guy Swinnen graait solo in het rijke oeuvre van The Scabs, terwijl pianist Stijn Kolacny inzet op hedendaags klassiek met dromerige en melancholische werken van Arvo Pärt, Max Richter of Ólafur Arnalds. Met Gezongen Gazetten en Smartlappen en De Verdachte Praktijken serveert het Kruitmagazijn theater van Omer Honoré van Caesbeecke.

www.vrijetijdscentrumdeschelde.be

7/ Culinair Antwerpen stelt zich voor

Melissa en Maria van HART leren je vegetarische paella te bereiden ©  Victoriano Moreno

Honderd horecazaken nodigen je op 1 en 2 oktober uit om te genieten van hun culinaire verwennerijen tijdens Smaakmeesters. Voor enkele euro’s kan je in de restaurants proevertjes afhalen of er ter plekke de Smaakmeesterssuggestie verorberen. Tijdens het festival zijn er tal van culinaire evenementen in de stad. Bij demo’s op de Groenplaats leer je bijvoorbeeld hoe je de perfecte cocktail shaket. Aan het MAS kan je in een verduisterd pop-uprestaurant raden welke hapjes er worden geserveerd. Bij brouwerij De Koninck vindt dit weekend de tiende editie van het Modeste Bierfestival plaats. Antwerps Bier College nodigt meer dan dertig brouwers uit voor degustaties.

www.antwerpen.be, www.dekoninck.be

8/ Klaspop Jules nodigt vriendjes uit in Ekeren

Veel kinderen luisteren op school of thuis naar de verhalen van Jules. Op de Jules Vriendjesdag op 2 oktober in Hof de Bist in Ekeren kunnen ze het geesteskind van auteur en illustrator Annemie Berebrouckx ook echt tegen het lijf lopen.

Het wordt van 10 tot 17u een dag vol activiteiten, helemaal in het teken van Jules. Kinderen kunnen zich uitleven op springkastelen of een draaimolen. Samen met hun (groot)ouders kunnen ze luisteren naar vertellingen met Annemie Berebrouckx. Wie honger heeft, kan zijn buikje vullen aan foodtrucks. Er is ook poppentheater met Jules in de hoofdrol. En de auteur zit klaar om te signeren.

www.ekeren.be

9/ Een KNAL! van een energiefestival

Niet alleen Mechelaars, maar iedereen die een hart heeft voor ecologie kan op 1 en 2 oktober zijn licht opsteken op het energiefestival KNAL! op de Lamotsite. In een lezing zaterdag om 13u legt televisiemaker en klimaatactivist Nic Balthazar uit waarom hij zich zoveel zorgen maakt over de opwarming van de aarde. Op de infomarkt ontdek je alles over energiezuinige technieken en duurzame materialen. Ook kinderen leren ‘groen’ denken bij het maken van zaadbommetjes of het bakken van klei in een oven op zonnewarmte. Laagdrempelige workshops zijn er op zondagmiddag met o.a. het maken van groentespreads of plantaardige melk.

www.knalenergiefestival.be

10/ Theater Stap viert 50 jaar de Warande

In 1972 opende de Warande in Turnhout als een van de eerste culturele centra in Vlaanderen de deuren. Dat gouden jubileum wordt vijftig dagen lang gevierd met speciale opvoeringen van bevriende artiesten, zoals Theater Stap. In de vroege jaren 80 toonde de Warande een voorstelling van een Frans gezelschap met acteurs met een mentale handicap. Dé inspiratiebron voor Erik Wouters en Flor Verschueren om met een soortgelijke werking te beginnen. Theater Stap speelt op 5 en 6 oktober Het Kraakpand. Hun inmiddels vijftigste voorstelling, opgevat als een ‘bonte avond’, is een mix van theater, film, dans en beeldende kunst.

www.theaterstap.be

Vastgoed

Jobs in de regio