De politie pakte A.D. op omdat hij op de Grote Markt in dronken toestand voorbijgangers en de politie beledigde en bedreigde. ©  Stijn Van de Sande

Agressieve en dronken man grijpt politieman in het kruis: negen maanden cel geëist

Mechelen -

Een man uit Mechelen hangt negen maanden cel en een boete van 800 euro boven het hoofd voor weerspannigheid en agressie tegen de politie. Afgelopen voorjaar was hij dronken en kneep hij in het kruis van een politieman. Hij loste zijn greep pas nadat de inspecteur drie vuistslagen had uitgedeeld.

Theo Derkinderen

De lokale politie Mechelen-Willebroek kreeg op 6 mei een oproep voor een dronken man op de Grote Markt. De kerel was voorbijgangers luidkeels aan het beledigen en bedreigen. “Ook bij aankomst van de interventieploeg van de politie was de man verbaal agressief. Hij bedreigde de inspecteurs ook. Zo riep hij onder meer ‘dat hij het hoofd van de politiemannen zou inslaan’”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy.

Maar daar stopte het niet. “De politie besliste om de man van zijn vrijheid te beroven en hem naar het politiecommissariaat over te brengen. Hij bleef dreigende taal spreken en probeerde de politiemensen te stampen toen ze hem naar de politiewagen overbrachten. Dat kon aanvankelijk worden vermeden, maar in het cellencomplex slaagde hij er toch in om tegen het onderbeen van de ene inspecteur en het scheenbeen van een andere inspecteur te trappen.”

In de cel zelf zou hij het geslachtsdeel van een politieman hebben vastgegrepen. “Pas nadat de inspecteur drie vuistslagen had uitgedeeld, loste hij zijn greep. Tijdens zijn verhoor achteraf vond hij dat de politie te graag geweld gebruikte en zei hij ook dat het niet de eerste keer was dat er iemand werd doodgeslagen in een politiecel.”

Geweld

Het Openbaar Ministerie stelde vast dat beklaagde A.D. in het verleden al vijf veroordelingen opliep voor geweld tegen de politie en ook al enkele keren voor de politierechtbank had moeten verschijnen. “En telkens speelde het alcoholgebruik van meneer daarbij een belangrijke rol”, zei de aanklaagster. Zij eiste negen maanden effectieve celstraf en een boete van 800 euro.

Advocate Sophie Vercraeye vertelde dat haar cliënt geen man was die zich elke dag lazarus dronk. “Als hij nuchter is, is hij een zeer verstandig man en is er op hem niets aan te merken. Maar eenmaal hij alcohol heeft gebruikt, komt de agressie boven en wordt hij een ander mens.”

De raadsvrouw vroeg aan de rechter om zeker de bewakingsbeelden van de feiten in het cellencomplex te bekijken. “Mijn ­cliënt zegt dat hij eerst drie keer met zijn hoofd tegen het bed werd geslagen vooraleer hij de politieman bij het kruis greep. Het is belangrijk om weten dat hij effectief zo reageerde als reactie op iets dat ze bij hem deden en dat hij zonder aanleiding niet zo zou gereageerd hebben.”

Maatschappelijke enquête

De man zou volgens de verdediging kampen met een depressie en werd een tijdje geleden ook geconfronteerd met een echtscheiding. Door die omstandigheden koos hij ervoor om het proces zelf niet bij te wonen.

De rechter besliste nu om eerst een maatschappelijke enquête te laten uitvoeren bij A.D. om meer inzicht te krijgen in het dagelijkse leven van de man.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio