Ward (links) en Lander (rechts) tonen trots de affiche van het optreden dat hun ouders en vrienden organiseren om het onderzoek naar muco en duchenne te steunen. © EMA

Ward en Lander vragen steun voor onderzoek naar hun ongeneeslijke erfelijke ziektes

ARENDONK -

Twee jongens uit Arendonk, die elk aan een verschillende ongeneeslijke en erfelijke ziekte lijden, hebben hun ouders en vrienden geïnspireerd om een speciaal benefietconcert te organiseren. De opbrengst wordt geschonken aan gespecialiseerd onderzoek naar een levensreddend geneesmiddel.

Eddy Meulemans

Lander (16) is geboren met de ziekte van Duchenne. Dat is een aandoening, waarbij je spieren langzaam afbreken. Sinds begin dit jaar zit Lander in een elektrische rolstoel. Duchenne is een echte aftakelingsziekte: onomkeerbaar en helaas nog niet te genezen. Een op de 3.500 jongens lijdt eraan. De voorbije jaren is er al veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de ziekte. De resultaten zijn hoopvol, maar het ultieme geneesmiddel is nog niet gevonden.

Klinische studie

“Ook Lander zelf werkt actief mee aan het onderzoek. Zo neemt hij vandaag deel aan een klinische studie van anderhalf jaar”, zegt Vic Maes, vriend van de familie en woordvoerder van de vriendengroep van A+.

Ward (11) vecht tegen een andere levensbedreigende erfelijke ziekte: mucoviscidose. Deze is veel minder zeldzaam dan duchenne. “Om de tien dagen wordt ergens in België een kind geboren met muco”, zegt Vic. “Bij Ward is enkele dagen na zijn geboorte muco vastgesteld. Ondertussen is hij gestart met nieuwe medicatie, die zijn levenskwaliteit moet verbeteren en de ziekte stabiliseren. Toch blijft verder onderzoek noodzakelijk om muco ook echt te genezen.”

Willem Vermandere

Met dat hogere doel voor ogen nodigen de ouders en vrienden van Lander en Ward iedereen uit op een bjizonder benefietoptreden van de bekende West-Vlaamse dialectzanger en multikunstenaar Willem Vermandere. Het concert vindt plaats op zaterdag 24 september om 20u in zaal De Garve in Arendonk. Tickets kosten 18 euro en zijn te koop in café Renova, Bemdkaffee, De Ster, Parkcafé, PC Voorheide, ‘t Koffiehukske, frituur De Vraai en Dagbladhandel Hulselmans, of via 0475-908.556. (ema)

Willem Vermandere treedt op in zaal De Garve in Arendonk op zaterdag 24 september om 20u.

De bekende dialectzanger en multikunstenaar Willem Vermandere komt zaterdag naar Arendonk. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio