Lissa Melis wil het openbaar vervoer optimaliseren. © Jan Brys

Doctoraat van Lissa kan vervoer op maat optimaliseren

Ekeren -

De 29-jarige Lissa Melis uit Ekeren werd door SciMingo VZW genomineerd voor de Vlaamse PhD Cup. Dat staat voor Doctor of Philosophy. Lissa werkte een algoritme uit waarmee het concept van busvervoer op aanvraag mogelijk wordt. De Ekerse werkt als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Antwerpen.

Jaarlijks worden er in Vlaanderen 2000 doctoraten geschreven. Slechts een klein deel daarvan komt bij het grote publiek terecht. Daarom wil SciMingo VZW de doctors uitdagen om hun onderzoek naar buiten te brengen.

Lissa is een van de 16 genomineerden voor de Vlaamse PhD Cup 2022. “In mijn doctoraat boog ik me over een systeem voor busvervoer op aanvraag. Passagiers geven in een app hun bestemming in, samen met de gewenste aankomsttijd. Een algoritme plant vervolgens de routes van minibussen, terwijl het ook bushaltes toewijst aan passagiers op een zodanige manier dat alle passagiers zo vlot mogelijk hun bestemming bereiken. Lange wacht- en reistijden, alsook overstappen wordt zo vermeden”, legt Lissa uit.

Lissa Melis. © Jan Brys

“Er is spijtig genoeg vandaag nog altijd een mismatch tussen hetgeen gebruikers willen en het busvervoer dat wordt aangeboden. Busvervoer op aanvraag heeft het potentieel mensen te overtuigen de auto te laten staan. Met mijn doctoraat wilde ik aantonen dat openbaar vervoer een goed alternatief kan zijn voor de auto”, zegt Lissa die sterk gelooft in haar concept. “Vooral in gebieden waar er veel vraag is naar een vlot openbaar vervoer. De grote vraag is natuurlijk of het rendabel is. Ik heb minibusjes voor acht tot tien personen in gedachte. Je hebt dan natuurlijk veel meer personeel nodig dan als je met grotere bussen werkt. Maar als de zelfrijdende busjes operationeel worden, dan moet het zeker kunnen.”

Lissa, die handelsingenieur van opleiding is, trekt voor een jaar naar Penn-State University in de Verenigde Staten om haar idee daar verder uit te werken. Maar eerst moet ze haar doctoraat nog eerst nog verdedigen. Dat gebeurt eerst in de halve finale op 28 september en als ze in de finale geraakt, volgt de beslissing op 28 oktober. Aan deze wedstrijd is een voucher verbonden ter waarde van 5000 euro voor een opleiding aan de Vlerick Business School. Om zich ten volle te kunnen verdedigen krijgen de kandidaten nog een heuse mediatraining. (janbrys)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio