Luc Maertens zet als nieuwe voorzitter van K Brecht SK volop in op de jeugd. © Elke Lamens

Jeugdcoördinator Luc Maertens is nieuwe voorzitter K Brecht SK: “Nieuwe adem vinden na moeilijke coronajaren”

Brecht -

Voetbalclub K Brecht SK heeft een nieuwe voorzitter. Luc Maertens (51) volgt na ruim tien jaar Luk De Ranter op. “Ik wil zijn erfenis als goede huisvader beheren”, stelt de nieuwe voorzitter vastberaden.

Het bestuur heeft Luc Maertens unaniem voorgedragen voor het voorzitterschap. De man ademt dan ook al K Brecht SK sinds hij op zijn achtste de eerste stappen op het terrein in de Ambachtslaan zette. “Eigenlijk wilde ik geen voorzitter worden. Ik heb uiteindelijk wel één belangrijke voorwaarde gesteld. Er moest eerst opnieuw een jeugdbestuur komen. Ik kan niet én voorzitter én jeugdcoördinator tegelijkertijd zijn”, legt Maertens uit.

Sinds vorige week is dat jeugdbestuur een feit. “Met dank aan jeugdtrainers Hans Van Halle en Andy Beniers. Zij krijgen steun van oud-leden. Onder die voorwaarde heb ik het voorzitterschap wel aanvaard.”

De jeugd aan het werk op het veld van K Brecht SK. © Elke Lamens

De jeugdwerking is het stokpaardje van de nieuwe voorzitter. “Zelf heb ik alle jeugdreeksen bij K Brecht SK doorlopen tot in de eerste ploeg. Daar speelde ik van 1988 tot 1993. Een jaar later wilde ik er een jaartje tussenuit, ik ging trouwen en bouwen”, lacht hij.

Maar na een maand trainen klopte de club al opnieuw bij hem aan. De spits keerde terug, maar bij de tweede competitiematch was het over en out door gescheurde gewrichtsbanden. “Ik ben daaraan tweemaal geopereerd en mocht niet meer voetballen.”

Na een jaar revalidatie kriebelde het opnieuw en toen in 2000 zijn oudste zoon Bjarne op zijn vijfde startte met voetbal werd hij jeugdtrainer, groeide enkele jaren door tot jeugdcoördinator van de U6-U10 en toen ook zijn tweede zoon Robbe de voetbalmicrobe te pakken kreeg, stapte hij in het jeugdbestuur.

Wanneer in 2012 een mogelijke fusie met KFC Sint-Lenaarts op tafel kwam, verzette het Brechtse jeugdbestuur er zich tegen. “We hebben een eigen identiteit. We zijn blij dat K Brecht SK nog als club bestaat.” Al had die beslissing wel tot gevolg dat het hoofdbestuur opstapte en het jeugdbestuur de touwtjes in handen moest nemen. Sinsdien zetelt Luc Maertens in het hoofdbestuur.

Luc Maertens gelooft in de Brechtse jeugdspelers om hogerop te geraken. © Elke Lamens

Als voorzitter wil hij de club een etappe hoger tillen, naar derde provinciale klasse. “Na twee moeilijke coronajaren waait er een nieuwe, frisse wind door de club. We willen hogerop, maar dat moet met de eigen jeugdspelers gebeuren. Er is een goede lichting op komst en we geven deze jeugdspelers de tijd om te groeien. Het gaat al de goede kant op met zes gewonnen wedstrijden op negen”, analyseert hij.

Een andere droom die de nieuwe voorzitter koestert, is een kunstgrasveld. “Een betere ondergrond om te leren voetballen. We kunnen dan ook langer blijven trainen doorheen het seizoen. Het zou de club wel vooruithelpen. Qua investeringen blijven we noodgwedongen al twee jaar ter plaatse trappelen door corona. Nu is het tijd om nieuwe toekomstplannen te maken. Al blijft het bang afwachten wat de impact van de energiecrisis op de club zal hebben.”

Maar voetbal is voor Luc Maertens ook een sociaal gebeuren. “Alle spelers moeten de kans krijgen om te voetballen. Ze hoeven niet allemaal door te stoten naar de eerste ploeg, maar vooral plezier beleven aan het spel.” Een eerste randactiviteit voor de jeugd is het pannenkoekenweekend in het eerste weekend van oktober.

 (Elke Lamens)

brecht.voetbalassist.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio