Marcel Verachtert, Yves Vangeel en Nick Geyskens klinken op de twintigste verjaardag van Zeuntbier en de lancering van de Zeunt 45. © RR

Zeuntcomité viert verjaardag met geestrijke variant

Geel -

Met twee jaar uitstel vierde het Geelse Zeuntcomité de eigen vijftiende verjaardag en de twintigste verjaardag van het Zeuntbier. Voor die gelegenheid liet de vriendengroep het bier distilleren tot Zeunt 45.

Hans Otten

Net als heel wat andere verenigingen heeft het Zeuntcomité enkele festiviteiten vanwege corona met twee jaar moeten uitstellen. Want de groep vrijwillige ambassadeurs van de stad Geel had voor 2020 al een dubbel feestje gepland: het comité blies toen vijftien kaarsjes uit, terwijl het bier waaraan het zijn naam ontleent al twintig jaar liefhebbers van het betere gerstenat weet te verblijden. Na enig geduld kwam het er nu toch van, en na de kaas, het brood en de paté op basis van Zeunt is er nu een nieuwe telg in de familie.

“We kwamen in 2019 al op het idee om ons Zeuntbier te laten uitstoken tot een soort bierblend”, zegt ondervoorzitter Nick Geyskens van het Zeuntcomité. “We hebben toen tweeduizend liter Zeunt geleverd aan De Sterkstokers in Sint-Lenaarts (Brecht), waarna het distillaat op een eiken whiskyvat lag te rijpen. Maar door corona konden onze feesten niet doorgaan. Dat was jammer, maar voor ons nieuwe product was dat niet zo erg. Dat lag daar goed in dat whiskyvat, laat het maar verder rijpen. Tussendoor zijn we af en toe gaan proeven. En we konden vaststellen dat het alsmaar beter werd (lacht).”

45 graden

Drie jaar rijpingstijd later trok het comité het nieuwe drankje dan op flessen, goed voor een vijfhonderdtal exemplaren. Het resultaat is de Zeunt 45, een verwijzing naar het duizelingwekkende alcoholpercentage. “Je kunt het vergelijken met whisky, alleen mogen we die naam niet gebruiken omdat het oorspronkelijke bier nu eenmaal hop bevat”, legt Geyskens uit. “Onze Zeunt 45 zorgt wel voor een smaakexplosie. Je kunt het puur drinken, of met ijs of enkele druppels water om de sterkedrank wat te verzachten.”

Deze cadeauverpakking met een flesje bier, een flesje Zeunt 45 en een digestiefglaasje komt eind oktober op de markt. © RR

De bedoeling is om het nieuwe product eind oktober in een fraaie geschenkverpakking op de markt te brengen, met daarin naast een flesje Zeunt 45 van 50 centiliter ook een flesje Zeuntbier en een digestiefglaasje. Die moeten dan verkrijgbaar zijn bij de Geelse dienst Toerisme, Huis Maenendonckx en de lokale drankenhandels. “Die handelaars zijn alvast blij, want tegen de feestdagen is er altijd veel vraag naar dergelijke originele producten in een aantrekkelijke verpakking.”

Het Zeuntcomité is intussen een vaste waarde in het Geelse activiteitenleven. De eigen doelstellingen om Geelse streekproducten te promoten en de evenementen van onder meer de stadsdiensten te ondersteunen, leeft de groep vrijwilligers al jaren intensief na. “We hebben dit jaar een druk jaar achter de rug. We waren aanwezig tijdens de Ommegang en Gheelamania van de Dimpnadagen, foodtruckfestival Frinket en Geel Zomert. Maar ook de ontvangst van de nieuwe inwoners ondersteunen en tijdens de jaarlijkse kerstmusical verzorgen we het eten en drinken voor de acteurs.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio