Twee geheugenkoffers zijn gratis te ontlenen in de bibliotheek van Essen. © Gemeente Essen

Essense bib lanceert geheugenkoffers op Wereld Dementie Dag: “Dementie beter bespreekbaar maken”

Essen -

Vandaag is het Wereld Dementie Dag. Voor Essen dat al sinds 2010 een dementievriendelijke gemeente is, vormt dit een mooie aanleiding om de nieuwe geheugenkoffers te introduceren. De twee koffers boordevol informatie zijn gratis te ontlenen in de bibliotheek.

“Ook mensen met dementie verdienen een waardevolle plaats verdienen in onze gemeente. We willen hen zo lang mogelijk respectvol opnemen in onze samenleving en het verenigingsleven”, meent schepen van Cultuur Helmut Jaspers (Vooruit). .

Een op de vijf mensen krijgt ooit een vorm van dementie. Zowat elke Vlaming krijgt dus tijdens zijn leven van ver of dichtbij te maken met de ziekte. “Om mensen met dementie en hun familie en vrienden te ondersteunen en wegwijs te maken in de problematiek, kan je voortaan in de bibliotheek gratis twee ‘geheugenkoffers’ ontlenen”, licht Jaspers toe.

Dementiecafé

De koffers bevatten een ruim pakket boeken, dvd’s en brochures om dementie beter te begrijpen en bespreekbaar te maken. Ze zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Elke koffer bevat een geplastificeerde inhoudstafel. De ontlener krijgt ook een vooraf samengestelde omslag met informatie over het thema ‘dementie’ mee. Als lid van de bib kan je deze koffers gratis lenen voor vier weken.

Klanten van de bib die eerder een individueel exemplaar willen ontlenen, vinden alle werken ook afzonderlijk terug in de gewone collectie van de bibliotheek. Daarnaast organiseert de bibliotheek ook nog altijd het regionaal dementiecafé en zijn de familiegroepen dementie welkom in de lokale dienstencentra. Mantelzorgers en familieleden wisselen er informatie en ervaringen uit en vinden ook steun bij elkaar. (ella)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio