’t Familietheatertje bracht onder meer De knecht van twee meesters. © RR

’t Familietheatertje bestaat kwarteeuw: “Nergens in Hoevenen nog plek om toneel te spelen”

Hoevenen, Kapellen -

’t Familietheatertje bestaat 25 jaar. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn de leden van het gezelschap geen familie. “De groep was van het prille begin al zo hecht, dat we eigenlijk zo goed als familie zijn. ’t Is een warme toneelfamilie”, benadrukken Ingrid Peeters en Paul Malfliet.

Voorzitter Ingrid Peeters (68) en ondervoorzitter Paul Malfliet (69) zijn al van bij het begin betrokken bij deze opvallende toneelvereniging. “Jaren geleden speelden KAV en KWB toneel in Hoevenen. Maar er kwam sleet op en de toneelkring hield op te bestaan. Niet iedereen zag dat zitten en enkelen begonnen met een nieuwe vereniging, Trufaldino. Toen die na enkele jaren ook besloot om er een punt achter te zetten namen Paul Malfliet en Johan Gijsen een nieuw initiatief. Zo behield Hoevenen toch een eigen toneelvereniging met als naam ’t Familietheatertje”, legt Ingrid Peeters uit. 

25ste verjaardag gevierd in de kapel van de Heuvels in Kapellen, de nieuwe thuisbasis van de vereniging. © RR

Sindsdien is ’t Familietheatertje een vaste waarde in het culturele leven in de poldergemeente. De voorbije 25 jaar zette de toneelkring liefst veertig stukken op de bühne. Paul Malfliet herinnert zich nog de allereerste voorstelling. “We speelden toen in een piepklein cafézaaltje. Het decor bestond enkel uit zwarte doeken, maar we waren gemotiveerd en zetten met Klachten toch een stevig stuk op de planken”, vindt Paul Malfliet.

Alhoewel Ingrid Peeters en Paul Malfliet vanaf het begin betrokken zijn bij ’t Familietheatertje zijn geen van beiden acteurs. Ingrid Peeters: “De spotlights hoeven niet voor mij, regisseren ligt mij meer. Mijn grootste plezier is om te zien hoe de acteurs groeien in een nieuwe productie.” Ook Paul Malfliet vind je niet op de bühne. “Nee, ik sta al jarenlang in voor kostuums, grime en alles wat niet te maken heeft met het acteren.”

Ondertussen telt de ‘theaterfamilie’ om en bij de 27 leden, onder wie tien acteurs. “We kozen er vanaf het begin voor om niet altijd komedies en billenkletsers te spelen. In de loop der jaren brachten we zowel drama, tragikomedie, kasteelspelen als kluchten en zwarte komedie. Thrillers hebben we tot nu toe nog niet gebracht”, legt de voorzitter uit.

De 25ste verjaardag van de toneelkring werd gevierd in de kapel van de Heuvels in Kapellen. “Dat is onze nieuwe thuisbasis. Daar zijn we blij mee, maar aan de andere kant is het ook jammer dat we in Hoevenen geen enkele mogelijkheid meer vinden om toneel te spelen”, geeft Paul Malfliet nog mee.

Ondertussen is ’t Familietheatertje volop bezig met de voorbereidingen van een nieuw stuk. De Euro Millions Winnaar is geschreven door de Hoevense auteur Nine Van Haute. Johan Gijsen debuteert als regisseur. Speeldagen: vrijdag 25 en zondag 26 november om 20.15u. Zondag 27 november om 15.15u. (evdw)

www.tfamilietheatertje.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio